Prosecco på riktigt – oemotståndligt, kvalitativt förföriskt

Livets Goda 30 Oct, 2018
Vin Producenten, med rötter i Valdobbiadene från 1542, blickar alltid mot framtiden. Gianluca Bisol, VD, och hans bror Desidero, chefsvinmakare, är imponerande den 21:a generationen som driver företaget. Bisol har genom sin långa historia haft stor betydelse för utvecklingen av Prosecco Superiore di Valdobbiadene. Conegliano Valdobbiadene är hjärtat och födelseplatsen som Prosecco härstammar ifrån.


Gianluca Bisol på Livet Goda redaktionen

Endast 25% av all prosecco
(och nästan inget som finns på de svenska hyllorna) får den högsta kvalitetsklassificering D.O.C.G. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene, vilka är väldigt branta och där alla druvor vårdas och skördas för hand.

Gianluca Bisol förklarade vid det senaste besöket på Livets Goda redaktionen att de brantaste sluttningarna kräver omkring 1000 mantimmar per hektar istället för de 100-250 mantimmar som krävs för att göra Prosecco DOC. Det är dock inte bara i mantimmarna som det är stor skillnad, utan även självklart i kvaliteten, vilket Livets Goda kan intyga.

Jeio Brut är Bisols moderna Prosecco Superiore och i denna kombinerar man druvor från Valdobbiadene tillsammans med druvor från Conegliano där jordmånen är annorlunda och druvorna producerar väldigt mineralrika viner.

Chefredaktör Anders Enquist om Jeio Brut Prosecco Superiore DOCG
Det finns alltid moment i vinlivet som inte bara vänder ut och in på allt, utan moment som får en att tro igen. Tro på att besudlade och förnedrade vinkategorier trots allt inte är finito.

Systembolaget och kändisar har ju försökt det mesta för att döda just denna mousserande vintyp med ”folkliga” utgivningar och saluförande av rent strunt, men Bisol är en av de här producenterna som visar att ”än är det inte över”, matchen ”is still going on”. Prosecco kan uppvisa karaktär, elegans, ursprung och klass, och prismässigt ligga på en ”förortsnivå” och fortfarande vara så där oemotståndligt kvalitativt förföriskt. 

Vi kan kalla Jeio Brut Prosecco insteget i detta smått pyroerotiska Proseccohus underbara värld, men det insteget är i jämförelse med annat i denna kategori helt fenomenalt.
I den expressiva och strukturellt generöst, sirligt juicy stilen finns en ljuvlig krispighet, en flirtig men samtidigt förlägen sötma i frukten som får oss att fundera på inslag som vit- och gråpäron, litchie, gula frukter, florala undertoner, apelsin/grapeskal och citrus. Ett sting ges av en pepparliknande krydda och ett mineraliskt munspel ger ett utsökt gommotstånd med långt crescendo med stringens och diskant.     

I´m a beliver! (citat: The Monkees…)

90 poäng

Jeio Brut Prosecco Superiore
Nr 72985 (750 ml) 11,5%, 119 kr
Valdobbiadene, Italien

Proseccon finns på hyllan i ca 37 Systembolagsbutiker, men naturligtvis kan du beställa flaskan till just din butik här >>


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet