Hem Vinvärlden Provade vinnyheter från Winefinder

Provade vinnyheter från Winefinder

av Livets Goda

Dessa viner och övriga sortimentet finner ni på www.winefinder.se 

VITT VIN 

2017 Domaine Chavy Chouet Aligoté Les Petits Poiriers
Bourgogne Aligoté / Frankrike / 249 kr / 91 LGP
Rising star Romaric Chavys kan sin aligoté som länge varit en undanskuffad druva i Bourgogne. Men fler och fler vinmakare börjar se en utmaning i att göra bra viner av druvan. Ursprunget här är Puligny-Montrachet där aligoté trivs ypperligt. Rankornas ålder är 60 år och vinet lagras 10 månader i både fat och ståltank. Arbetet är ocertifierat men helt ekologiskt.

Ung men med skönt krutig mineralitet. Bra juicy fruktighet med citrus och mineraler. Känns lätt i strukturen men fäster väldigt bra. Torrt lerig känsla i det mineraliska med örter och jordig vegetation, med gräs. Rent, elegant och väldigt gott naturligtvis. Stramt juicy avslut ger mersmak och skapar ett ha-begär.

2016 Domaine de Bellene Saint-Romain Blanc Vieilles Vignes
Bourgogne / Frankrike / 399 kr / 94 LGP
Premiär i Sverige förr Domaine de Bellene som sedan ett 20-tal år tillbaka drivs ekologiskt av namnkända Nicolas Potel. Denna Saint-Romain kommer från rankor med en snittålder på 55 år planterade mellan 1930 och 1975. Slutlagring i 228-450 liters fat.

Blommiga smörnötiga toner inledningsvis med orange citrusinslag. Bra djup och fina lager konstateras snabbt, med bra struktur naturligtvis. Integrerat i det mineraliska och komplex i fruktsammansättningen. Småsalt/sött citrus med smak av fyrklöver, på ett gott och snyggt vis. Ett rent vin med delikat fathantering och känsla från källaren.

2017 Bouchard Pere et Fils Macon Lugny St-Pierre Monopole
Macon / Frankrike / 179 kr / 91 LGP
2017 var en svår årgång med vårfrost som drabbade många vingårdar hårt i Bourgogne. Det här vinet visar dock att vi har ypperlig kvalitet att vänta från regionen även detta år. Lugny är en av de mer respektabla vinbyarna i Macon, belägen söder om Côte d´Or. Macon är den enda appellationen i Bourgogne som inte har några officiella cru-vingårdar. 10-15 procent av vinet har lagrats i ekfat och resten i rostfritt stål i 10 månader.

Snyggt mineraliskt djup med vissa limegrästoner i bakgrunden som ger en skön vegetal känsla. Relativt torr struktur, tropisk frukt med persika, lime, äpple och citrus. Vissa inslag av krusbär och fläder med mineraliskt botten med blålerigt inslag och bra fäste. Ett snyggt och distinkt vin med elegans.

RÖTT VIN

2015 Domaine Chavy Chouet Pommard 1er Cru Les Chanlins
Pommard / Frankrike / 629 kr / 93 LGP
Romaric Chavy handlar inte bara om vita excellenta viner, han har lite starka kort även på den röda sidan. Les Chanlins har ett brant vingårdsläge med en kalkrik lerjordmån och Romaric har här 0,3 hektar där rankorna har en snittålder på 30 år. Vinet lagras 10 månader i fransk ek varav 20 % nya.

Läckra jordgubbs- och körsbärsinslag med hintar av viol och vinbär. Yppig och fräsch med småjordighet i det minerala. Stram och elegant hållning med fötterna i terroiren. Piggt rustikt med rena drag. Krutigt mineraliskt knallpulver med läckra vegetala inslag. Ett riktigt bra och likaså gott vin med fräschör och murrighet på samma gång. Ursprungstydlig från området där Romaric hittat hem ordentligt.

2013 Fontanafredda Barbaresco
Piemonte / Italien / 229 kr / 93 LGP
Barbaresco från fina årgång 2013 och anrika men likväl smått underskattade Fontanafredda. Druvorna har odlats på ca 400 meters höjd och skördades i första veckan på oktober. Efter jäsning har vinet legat på stora botti ekfat i 12 månader där både slovensk och fransk ek har använts. Efter buteljering har vinet sedan vilat på flaskan i ytterligare 12 månader innan lansering.

Skön mörk violsötma med rosor, sälta, lakrits, lätt karamelliserad körsbärsfrukt och tobak. Väldigt typisk Piemonte med lurande rökig mineralitet. Krallig frukt och fint tuggmotstånd, som är typiskt för årgången, men samtidigt charmerande och väldigt god. Fast grepp med bra åldringspotential för den som vill, men likväl lika njutbar nu.

2011 Chateau Musar Hochar Père et Fils
Bekaadalen / Libanon / 239 kr/ 92 LGP
Stolt lillebror till Musar Red med en druvblend av cinsault 50 %, grenache 30 %, carignan 10 % och cabernet sauvignon 10 %, fostrade i  en femtio år gammal vingård utanför byn Aana på 1000 meters höjd. Macerering i betongfat och sedan lagring nio månader i franska ekfat.

Cedertoner med tobak, tillsammans med russin, dadlar och fikon, som efterhand tonar ner sig och vinet sätter sig snyggt i glaset och pusslet faller på plats och den rustika inledningen övergår till en mer växtlig näring. Vissa smårökiga inslag med en sval känsla som i sin tur ger känslan av just höga höjder. Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång. Bra intensitet, fokuserat och koncentrerat, men samtidigt de berömda andningshållen i vinet som gör att det luftas. Det här är riktigt gott och det har en sötma som skriker efter mat. Dekantera!

2015 Columbia Crest H3 Cabernet Sauvignon
Columbia Valley / USA / 165 kr / 90 LGP
Druvor från tre områden signerat Columbia Crest: H3 står för Horse Heaven Hills, en plats döpt efter de vilda hästar som en gång i tiden strövade i området och där Columbia Crest Winery har funnits i två årtionden. Malolaktisk jäsning i både ståltank och ekfat. Sedan blend och slutlagring 18 månader i 40% nya och 60% använda franska ekfat.

Mörka körsbär, saftiga vinbär och lakrits med violört och viss blommighet. Cederinslag med rostade kaffebönor, kakao och sötma som faller ut väl under resans gång då de vegetala hintarna tar vid, och pushar på med tobak. Vinet börjar etappvis men mynnar ut i en snyggare smältdeg. Har inte det största cabb-djupet som vi kan hitta i de stora jänkarna, med det sagt så ger det ändå ett bra utfall. Gott helt enkelt!

2016 Domaine Lafage Bastide Miraflors  
Cote de Catalans / Frankrike / 229 kr / 92 LGP
Bastide Miraflors är gjort på 70 procent syrah och 30 procent grenache. Vinet lagras delvis i betongtankar (grenachedruvorna) och i 500-liters ekfat. Allt för fruktens bevarande och struktur.

Murrig mörk vinbärsfrukt med viss kastanj och små bladingredienser – skogig trivsel. Maritim känsla med lakrits i sältan som ger syran en viss sötma. Känns rejäl men samtidigt slank och elegant, med en fin saftighet i frukten, skön syrlig stringens som skänker fräschör och en torr sötma i det dovt kryddiga anslaget. Ett väldigt gott vin som bjuder på mycket, men håller sig balanserat!

2016 Bodegas Anima Negra AN/2
Mallorca / Spanien / 259 kr / 91 LGP
Anima Negra är definitivt den mest framstående producenten på Mallorca och har varit mycket betydande för kvalitetshöjningen och rykte för viner från semesterön. AN/2 görs på 65 procent callet och 35 procent manto negre, fogoneu och syrah. Jäsning i rostfritt stål och slutlagring 13 månader i 70 procent franska och 30 procent amerikanska fat varav en tredjedel nya och resten mellan 1-3 år gamla.

Inbjudande nos med smårökiga och lätt bladiga pinot-känslor, finns även en rustik körsbärsfruktighet med ceder som ger en god inledning. Rosblommig i gom, med fräschör och sandigt maritima vindar. Frisk och fräsch med stora fatinslag i känslan, och viss robust lätthet. Ett bra stabilt vin med lager, rätt driv i strukturen, fuktiga tobaksblad med transparent lakritssälta och fin krydda. Sitter överraskande länge i avslut.

2015 Casanova di Neri Irrosso Casanova di Neri
Brunello di Montalcino / Italien / 229 kr / 90 LGP
Casanova di Neri’s Rosso di Montalcino kallas för lillsyskonet till producentens hyllade Brunello. Vädret 2015 var gynnsamt i Montalcino. Slutlagring 15 månader i äldre ekfat.

Maritim känsla i vinet med sälta, mörkt sandig mineralitet, nypon, körsbär och aromatisk svartpepparkrydda med rustika vindar. Lite blodgrape med citrus, rödsyrlig bärfruktighet och karaktär. Sval och fräsch fruktighet finns rakt i igenom men något tunn i avslutet dock. Intas här och nu och får oss på bra humör.

2016 Cepa 21 Hito
Ribera del Duero / Spanien / 229 kr / 92 LGP
Hito är är gjort av tempranillo druvor från egendomens yngsta vinrankor på sticklingar från Emilio Moro. Vinet lagras åtta månader i franska ekfat.

Mörkt med en murrig fruktighet med ett bra mineraliskt basspel med jordigt sandig stenkänsla tillsammans med tobaksörtiga inslag. Vinbärsfrukten är transparent, sötman torr och kryddan försiktig. Ett vin som lätt skulle kunna slå över från den juicy saftigheten som frukten ger, men den håller sig på linjen. Det är sexigt och samtidigt småprytt. Snyggt och gott vin! Stor terroir. Läckert!

Dessa viner och övriga sortimentet finner ni på www.winefinder.se 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING