Hem Vinvärlden Provade vinnyheter hos Winefinder

Provade vinnyheter hos Winefinder

av Livets Goda

Samtliga viner finns att beställa på Winefinder.se >>

ROSÈ 

2017 Domaine Pigoudet L´Oratoire Cuvée Divine Rosé
Provence / Frankrike / 174 kr / 88 LGP
Ett piggt, fräscht och elegant vin med inslag av sparris, gräs, fläder, citrus, färska örter och krusbär. Finns en rund skärpa i strukturen som lyfter och i avslut noterar vi en bra längd och snygg åtstramning. En seriös och balanserat rosé med kvalitéer och finess.
L’Oratoire Cuvée Divine Rosé är Château Pigoudets finaste rosé. Vingårdarna växer i sydlig riktning och skyddas av Sainte-Victoiremassivet i norr. Druvorna som kommer in till vineriet jäses svalt och lagras därefter på rostfria ståltankar. Vinet består av 30% grenache, 25% cinsault, 25% cabernet sauvignon och 20% syrah.

2017 Chateau d´Esclans Whispering Angel Rosé 
Provence / Frankrike / 262 kr / 90 LGP
Komplex och stor rosé med grape, fläder, krusbär och trädgårdsfrukter med en animalisk vind. Det finns en skönt syrlig juicy känsla i frukten och det är samtidigt torrt, elegant och väldigt snyggt med ett bra och långt avslut där den mineraliska basen lägger grunden. Ett riktigt seriöst vin med bra karaktär.
Frukten till Whispering Angel kommer från vinstockar som växer runt La Motte i Provence med en ålder mellan 5-30 år. Druvorna – grenache, rolle (vermentino), och cinsault handplockas.

 

2016 Domaine Lafage Miraflors Rosé
Cotes du Roussillon / Frankrike / 188 kr / 89 LGP
Fin nos med smultron, unga jordgubbar, vinbär, svartvinbärsblad, stenmineraliskt driven med viss rökighet som lovar mycket. En syrligt snygg sträng går igenom i gom, vegetala instick, grapefrukt, blommor kan skönjas och dessutom i struktur en stram torr känsla vilket ger en riktigt god rosé med fräschör och renhet som ledord. Elegant, inbjudande och balanserad.
Receptet bakom är 70 procent mourvédre och 30 procent grenache gris, från vingårdar nära Medelhavet. Jordmånen består av kalkstenshaltig mark uppblandat med de för området typiska stora vita stenarna (”galets”). Den genomsnittliga åldern på stockarna är 25 år. Vinet har jäst på temperaturreglerade tankar vid 16 grader celsius och sedan lagrats på cementtankar ”sur lie” – det vill säga tillsammans med jästfällningen.

VITT VIN

2015 Domaine Servin Chablis Vieilles Vignes Sélection Massale
Chablis / Frankrike / 249 kr / 89 LGP
Snygg inledning med mineraler, citrus, lime, aningen nötiga toner synas och vinet visar tydligt sitt ursprung. Något tunna muskler möjligtvis i avslutet som dock bjuder på lite krydda och behaglig beska, samt en försiktig saffranston långt där inne. Ett vin som inte spelar i Elitserien men väl i övre halvan av ”ettan” och det är gott och seriöst med fräschör.
Vinet kommer från Les Pargues, som ligger mitt mellan Premier Cru-markerna Montmains och Vosgros. Idag planterar man med den ovanliga ”Sélection Massale”-tekniken, vilken innebär att när en vinstock måste planeras om på grund av sjukdom eller hög ålder så använder man ympningar från individuella vinstockar som anses speciella. Vinstockarna är äldre än 40 år gamla och hälften av vinet jäses i neutrala fat, resten i ståltank.

2002 Chateau Haut Bergey Blanc
Bordeaux / Frankrike / 356 kr
Det exemplar som vi hade vid provningstillfället var tyvärr korkdefekt. Men vi vet sedan tidigare provningstillfällen att det här vinet normalt bjuder till bra i det vita segmentet så…
På Chateau Haut-Bergeys ägor huserar endast två hektar till gröna druvor fördelat på 82 % sauvignon blanc och 18 % sémillon – merparten planterat 1989. Vinerna jästes på ekfat utan malolaktisk jäsning. Därefter slutlagring 10-12 månader i ekfat varav 30 % nya.

2016 Chateau Suduiraut Le Blanc Sec De Suduiraut
Sauternes / Frankrike / 199 kr / 91 LGP
Klassisk druvlegering från detta område som färgats av en lätt stendammig mineralitet. Frukten är elegant och fräsch med vindar av honung, citrus, apelsin och fläder, och äger även en snygg kryddighet. Texturen är lätt silkig och småfyllig men samtidigt torrt stram. Bra längd!
Château Suduiraut ligger granne med eminenta Château d’Yquem och har sedan klassificeringen 1855 alltid varit ett erkänt stort slott för söta viner. 2015 var första årgången för det torra instegsvinet ”Le Blanc sec de Suduiraut”. Detta vin är en blandning av 67 % sémillon och 33 % sauvignon blanc.

2010 Domaine de Chevalier L´Esprit de Chevalier Blanc
Bordeaux / Frankrike / 335 kr / 91 LGP
Vita andravinet från stiliga domänen Domaine de Chevalier Rökiga toner från det minerala, vegetala hintar och en fin fatkryddighet samsas snyggt inledningsvis. Finns en torr syrlig sträng genom frukten som ger intryck av grape, lime och lite röda bär och här finns djup och fräschör, bra längd med starkt frukthäng i avslut. Ett riktigt gott (mat) vin med bra precision och skärpa samt mognad. Gott nu och samtidigt lagringspotential 5-8 år till utan att tappa stinget. 

2009 Chateau Malartic-Lagravière Comte de Malartic Blanc
Bordeaux / Frankrike / 335 kr
Tyvärr korkdefekt, men detta vita andravin till Château Malartic-Lagravière har också provats av Livets Goda vid åtskilliga andra tidpunkter och årgångar och brukar uppvisa fina, fräscha egenskaper och känns som ett stabilt kort.
7 hektar på egendomen är gröna druvor med fördelningen 80 % sauvignon blanc och 20 % sémillon. Rankornas medelålder är 25 år, men vissa av rankorna planterades för över 60 år sedan.

2015 Domaine Servin Chablis Grand Cru Bougros
Chablis / Frankrike / 514 kr / 91-92 LGP
Snygga fatnötiga toner med en lätt smörhint, mogen frukt och stor rikedom. Mjuka tanniner med torrt klipp, silkig textur och lätt aromatisk kryddighet som drar åt pepparhållet. Frukten är väl legerad med en lätt tropisk hint och mineralisk bas. Ett gott och välgjort vin med långt avslut – bra Chablis!
François Servin´s familj har funnits i Chablis sedan 1640 och han själv började skolas in i familjeföretaget av sin farfar som 14-åring när han förlorade sin far. Detta vin kommer från 0.46 hektar med rankors vars medelålder är 36 år. 100 % av vinet lagras på ekfat (2-10 år gamla fat) och vinet genomgår malolaktisk jäsning.

2015 Terroir al Limit Priorat Blanco Terra de Cuques 
Priorat / Spanien / 393 kr / 93 LGP
Kanderad citrus, grapefrukt, apelsin och mogen frukt med osande kalkstensmineralitet. Ett robust, mustigt vin som samtidigt är kryddigt, svalt och elegant med silkig tanninstruktur och rik fruktighet. Överlag en syrligt, aptitretande fräschör och kraft i avslut med bibehållen frukt. Egensinnigt, personligt vin med stora förtjänster!
Vinmakaren Dominik Huber och hans sydafrikanska kompanjon Eben Sadie skördar sina druvor tidigt, extrahering är försiktig och man använder inga nya fat. Detta vin görs på den klassiska druvan pedro ximénez, som normalt förknippas med de söta starkvinerna från Jerez. Vinet lagras i 16 månader gamla fat på 500 liter.

 

2016 Alheit Vineyards Cartology Bush Vines
Western Cape / Sydafrika / 272 kr / 93 LGP
Rökigt, stenmineraliskt krispigt med stor fräschör, uppbackad av rik och fyllig frukt med maritima vindar, bra syra, juicy känsla, härlig örtkrydda, lättsamma karamelliserade toner i citrusfrukten med lätt honungsdrappering och ostronskal. Kvalitativt vin med balans, kraft och krydda som avslutas torrt i ett långt avslut med balanserad riktning och bibehållen frukt. Ett riktig kap som dock måste beställas snabbt då upplagan är liten på grund av den värmevåg som rådde, 69 fat lyder den totala produktionen på av detta vin.
Vinmakarnas filosofi är: Jobba ekologiskt med minimal intervention och så lite tillsatt SO2 som möjligt för att låta druvorna och terroiren uttrycka sig själva.

2016 FX Pichler Grüner Veltliner Loibner Federspiel
Wachau / Österrike / 261 kr / 91-92 LGP
Syrligt och krutmineraliskt driven, men samtidigt med en lätt rostad fruktighet. På gränsen till spritsigt och torrt överlag. Växande pepparkryddighet i det långa avslutet, tillsammans med florala toner, citrusvindar och smekande honungsanslag med en passande beska, sälta och vegetala undertoner liksom smygande aprikos och persika vindar. Ett utstickande och annorlunda vin i en fräsch och pigg stil. Låt gärna vinet vila i glaset ett tag för bästa upplevelse.
Denna Grüner Veltliner kommer från vingårdsläget Loibner i Wachau. Vinet är klassificerat som en ”Fiederspiel” som indikerar mustvikten vid skörd och ligger mellan klassificeringarna Steinfeder (som är lättast i stilen) och Smaragd (som är fylligast i stilen).

RÖTT VIN

2013 Shutter Wines, Shutter Cabernet Sauvignon
Napa Valley / USA / 598 kr / 94 LGP
En stor och rik cab med balanserad sötma, mörk frukt och tobak. Frukten färgas av svartvinbär, björnbär, nypon och blåbär, tillsammans med krydda, körsbärssyrlighet och sansat vegetala hintar. Det är stringent rakt igenom, fräschör med vässade kanter och snygg balans i den rika frukten. Uppför sig propert och stabilt med komplexitet och med en tids dekantering tar vi vinet till dit vi vill.
Napa Cab från Denis och May-Britt Malbec. Med många 100-poängare i bagaget var vinmakarparet en erfaren duo – nyligen tragiskt bortgånge Denis var född och uppvuxen på legendariska Bordeauxslottet Château Latour, där han också varit vinmakare. May-Britt arbetade tidigare som sommelier i Sverige och har emottagit Prince Henri-Melchior de Polignac Award. Deras 2013 cabernet sauvignon släpptes enbart i 193 lådor (x 12). Vinet lagrades i 21 månader i 80 % ny fransk ek.

 

2011 Guigal Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape / Frankrike / 461 kr / 94 LGP
Tydliga toner av rostade fat och tobak, mörk europeisk frukt med lakritssötma av god stil Kraftfull i frukten, men samtidigt stramt pepparkryddig och mineraliskt. Vulgärt i känslan men samtidigt med en finlirande elegans och finess i det expressiva uttrycket med bakomliggande sälta och långt avslut med bibehållen fruktighet. Adderande toner av läder, tobak och ceder växer fram och förhöjer. Ett riktigt gott vin som uppträder fenomenalt just nu! Bevarar klassiska traditioner med en modern känsla – rustik och robust elegans kallar vi det.
Vinet är gjort av 70% grenache, 15% syrah, 10% mourvédre och 5% av övriga tillåtna druvor. Genomsnittsåldern på vinrankorna är 45 år. Vinet lagrades i två år på stora foudre fat.

2014 De Trafford Blueprint Syrah
Stellenbosch / Sydafrika / 322 kr / 93 LGP
Ceder, svarta vinbär och tobak tar ton, tillsammans med sälta, vegetala toner och en rik mörk frukt. Toner av lakrits och nypon smyger runt och det finns en mineralisk stuns och krydda som skedar harmoniskt med en god fruktsötma. Bra längd i avslutet med bibehållet frukthäng. Ett vin till i raden som vi tycker mycket om.
Vinet är gjort på druvor från vingården Keermont där vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 20 år. Vinet jästes spontant, lagrades på gamla ekfat och genomgick varken klarning eller filtrering.

 

2015 Chateau Beaumont, Les Tours de Beaumont
Haut-Médoc / Frankrike / 169 kr / 90 LGP
Tydlig i sitt ursprung med ceder, tobak, lakrits, läder, fat, svartvinbär och med en skönt fräsch syra i frukten med mörka underlag. Bra krydda i avslut med distinkthet och pondus – ett vin som fångar vårt intresse. Småsilkiga tanniner och bra balanserad. Kärvt stram och generöst på en och samma gång. Snygg investering för en ringa peng. Ett gott vin som mår bra av lite luft i glaset.
Les Tours de Beaumont är ett så kallat andravin från Chateau Beaumont – gjort på de druvor som inte används i egendomens toppvin.

2012 Tenuta Il Poggione Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino / Italien / 419 kr / 94 LGP
Charmerande från start med syrlig stringens i frukten, som har en viss sötad mognad och inslag av sultanrussin, körsbär, vinbär, örter, ceder, tobak, maritim salmiaksälta, läder, murrig jordighet och alltsammans med fräschör som ledord i djupet. Tanninsstrukturen är smooth silkig men har edge samtidigt. Bra krydda och frukt i avslutet som ligger kvar länge och fäster bra i gom. Ett vin som uppför sig riktigt ansenligt!
Här finner vi brunello (sangiovese) från vinrankor som är minst 20 år gamla. Jäsningen sker på ståltank och vinet lagras sedan i tre år på 30-50 hl fat av fransk ek samt ytterligare lagring på butelj.

2013 Produttori del Barbaresco DOCG, Barbaresco
Piemonte / Italien / 283 kr / 92 LGP
Snyggt jobb från kollektivet med ursprungstydlig nebbiolo med mörka karamelliserade körsbär, mogna jordgubbar och vinbär med salmiak och viol som smyger fram efterhand. Stor örtkänsla och syrligt fuktig i de vegetala tonerna och fin krydda. Detta är ett charmigt vin i allt det torra och mineraliska, där frukten är ren och tydlig med juicy fäste. Ett trivsamt och gott vin med silkigt avslut. Servera gärna till pasta!
100 procent nebbiolo som väljer man från de egna 100 hektaren som kooperativets odlare äger. Druvorna växer på en blandning av kalksten och lera och vinifieras på traditionellt sätt med lång skalmaceration. Därefter lagras vinet i stora ekfat i 24 månader.

2012 Pax Wine Cellars Syrah Castelli-Knight Ranch
Russian River / USA / 615 kr / 95 LGP
Kalifornisk frukt med rönnbär, rostade fat, stenig mineralitet i basen, bittra körsbär och vitpeppar. Härlig frukt i tanninerna, nypon, vegetala inslag och lätt lakritston med inslag av tobak och syrlig sötma som ger vinet diskant. Bra längd, balans och struktur. Ett riktigt gott och charmerande vin med tydliga influenser från Rhone. Vulgärt men elegant!
Vinerna lagras 18 månader i fransk ek.. Pax har använt sig av denna vingård sedan 2001 och årgång 2012 av vinet är en årgång Livets Goda håller högt!

 

2015 Chateau Mangot
Saint Emilion / Frankrike / 283 kr / 89 LGP
Mörkkryddig frukt med inslag av rostade fat, sandiga tanniner, björnbär, försiktigt stjälkiga inslag och bra fruktfäste. Det finns även en mineralisk stramhet och lättsam kryddighet med en juicy karaktär, med torra tobaksblad och läder som framträder i glaset. Snyggt vardagsvin och dekantera gärna.
Druvorna skördas från 21 olika vingårdslotter från fyra distinkt olika jordmåner. Druvblenden består av 80 % merlot, 15 % cabernet franc och 5 % cabernet sauvignon. De olika lägena vinifieras separat och fatlagras olika beroende på vingårdsläge i upp till högst två år.

2015 Sheridan Vineyard Cabernet Sauvignon
Washington / USA / 377 kr / 91 LGP
Mörk frukt färgat av körsbär, blåbär och svartvinbär som bas, mint-örter och peppar kryddar och en viss småstjälkig nyans med rostade fat, tobak och ceder som understöd. Fruktsötma bär lite av en karamelliserad jordgubbston – men det vilar en bra tyngd i det mineraliska basspelet som ger stringens och takt. Bra vin om även om känslan av att det inte är ”helt där” än i sin fulla potential. Med det sagt så är det fortfarande ett väldigt gott vin!
Sheridan Vineyards historia började år 1996, när finansmannen Scott Greeds kom över 76 hektar mark i Yakima Valley i Washington State. Året därpå planterade cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah druvor och år 2000 blev vingårdens första skörd.

2012 Hewitson Old Garden Mourvèdre
Barossa Valley / Australien / 405 kr / 93 LGP
Sansad eukalyptus i mörk, syrlig frukt med lite mognad där inslag av lädersoffa, varm jord, kaffe, tobak, bacon, vinranka, svarta vinbär samt druvskal spelar i orkestern. De gör det samspelt också och förstärks från bra djup av de rostade faten och ges fräschör från en sandstenig mineralitet med lätt sälta. Tanninerna i melodin är silkigt edgie och allt klingar ut med fint bett som är långt och njutsamt. Ett elegant vin och perfekt att dricka här och nu!
Druvorna här skördas från mourvédrerankor som planterades 1853 i hjärtat av Barossa Valley i en del som idag heter Rowland Flat. Om en planta dör så planterar man ingen ny, vilket innebär att all frukt kommer från originalstockarna från 1853. Vinet har lagrats i nya franska ekfat i 18 månader.

2016 Torbreck Cuvée Juveniles
Barossa Valley / Australien / 251 kr / 92 LGP
Bra balans från start med nykrossade, färska hallon, kaffe, plommon, lakrits och eukalyptus. Summerande toner av lädersoffa och cigarraska över en mineralisk bädd som ger fräschör, sötman är utsökt nyanserad. Rostade fat och rökigt sidfläsk smyger in och samspelar med läcker krydda och resultatet är ett mycket gott, elegant och balanserat vin som är lätt att tycka om och som skapar ett egoistiskt vill-ha-begär.
När Torbrecks grundare David Powell träffade vinbaren Juveniles ägare, engelsmannen Tim Johnston, i Paris för över 20 år sedan uppstod vänskap. År 1999 släpptes sedermera första årgången av Juveniles – som då enbart såldes på vinbaren i Paris. Vinet är en blend från 51 % grenache, 16 % shiraz och 33 % mataro från 40-150 år gamla rankor.

2014 Olivier Rivière Olivier Rivière el Cadastro Arlanza
Arlanza / Spanien / 405 kr / 93 LGP
Inget vin i årgången 2013, men här är man tillbaka och det med smittande frukt där lavendel, tobak, mörk plommonfrukt, lakrits, bacon, kaffe, körsbär snyggt beslöjat av lättsamma fat får spelrum. En snyggt uppbackande mineralitet skänker svalka, torra tanniner och fräschör i de atletiskt rustika musklerna och inslag av läder, peppar och järn visar sig aningens i det långa avslutet som inte tappar frukthänget. Ett delikat, personligt och riktigt gott vin till kött, kött och kött.
Spanjor från ovanliga appellationen Arlanza. Druvorna härstammar från gamla rankor från en field blend och den procentuella fördelningen av de olika druvorna varierar därför från år till år men består av tempranillo, garnacha, bobal och garnacha tintorera. Vinet lagras i 18 månader i ekfat.

2013 Domaines Lupier El Terroir 
Navarra / Spanien / 251 kr / 93 LGP
Hitlåt från Navarra som tar omedelbar ton med salmiaklakrits, piptobak, transparent men mörkt mogen och stark frukt samt maritima vegetala inslag, generös kryddighet och läcker fräschör, allt i balanserat slag svävandes över en stenmineralisk grund. Det är murrigt, robust, elegant, charmigt och djupt på samma gång – vi har helt enkelt en tjutande diskant och fet bas. Ett strålande inslag från en något bortglömd region som tilltalar oss mycket!
100 % bush vines garnachadruvor som kommer från rankor där de äldsta planterades 1903 – och där medelåldern ligger på 75 år. Druvorna kommer från 27 små parceller i olika zoner i regionen med kalkrika lerjordar. Altituden varierar mellan 400-600 meter över havet. 14 månaders lagring i franska ekfat i storlekarna 225-500 liter.

 

2012 Celestino Pecci Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino / Italien / 398 kr / 94 LGP
Mogen och inbjudande frukt som med sina inslag av saftigt, juicy mogna körsbär, hint av nypon, krydda, lakrits, örter, tobak och jordmylla uppträder transparent intensivt och som fäster starkt i gommen. Ett riktigt gott vin med syra, fräschör och mineralitet som ligger kvar länge i avslutet. Modern Brunello på rätt sätt där mörka inslag integrerar med ljusröda i harmoni och balans.
Brunello di Montalcino från Celestino Pecci där man har gjort vin sedan 1968. Slutlagring 36 månader i stora ekfat.

2015 Torbreck GSM Old Vines
Barossa Valley / Australien / 217 kr / 93 LGP
Charmigt med mörk, mogen, saftig, juicy frukt försett med kläder av lakrits, undervegetation, kaffe, plommon, lakrits och drag från viol, i en slimmad, slank ton. Karamelliserade körsbär, mynta och baconanimaliska toner fyller på snyggt och det spelas en syrligt fräsch sträng genom stycket och vi kan bara konstatera och vika oss för det faktum att det är ett väldigt GOTT vin och en redig fångst!
Druvorna till Torbrecks GSM Old Vines kommer från olika vingårdar runt om i Barossa. Man köper in druvor från gamla stockar och jäsningen sker i öppna träkar i 6-7 dagar. Slutlagring 12 månader i franska fat.

2015 Dog Point Vineyard Pinot Noir
Marlborough / Nya Zeeland / 367 kr / 93 LGP
Mörka jordgubbar, mogna bigarråer, körsbär, smultron, läder, örtiga inslag med en svag nyans av eukalyptus, viol och lakrits. Mustig med en mineralisk integration, robust med rik krydda och vegetal blommighet samt rostade fat i balanserad hantering. Vinet har den fräscha, syrliga stringensen och skärpan från en ungdom, samtidigt med god, elegant mognad på bästa vis. En pinot för ciggarrökande gentlemän.
100% pinot noir från vingårdar i Marlborough planterade 1983. Handskörd och naturlig jäsning i små, öppna stålkar med 15 % hela klasar). Vinet slutlagras 18 månader i nya och använda franska ekfat och buteljeras utan filtrering.

2014 Harlow Ridge Pinot Noir
Lodi / USA / 178 kr / 90 LGP
Tydliga toner av russin, smultron, jordgubbar och körsbär inledningsvis, vartefter det smyger fram lite reptoner från regalskepp och gammalt trä, krydda. I gom framträder karamellbärig sälta och juicy sötma med rökiga toner, den rätta beskan, rostade fat och läder. Ett vin med bra djup där en syrlig sträng ger ren känsla. En kul bagatell och ett gott vin.
Druvblend av 76 % pinot noir tillsammans med 11 % segalin (en korsning mellan jurancon noir och portugais), 8 % arinarnoa (en gammal korsning mellan tannat och cabernet sauvignon) och 5 % proprietors’ red blend. Vinet är lagrat i 100 % amerikansk ek i tre månader.

Samtliga viner finns att beställa på Winefinder.se >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING