Hem Whisky & Bourbon Provat på redaktionen – Rye

Provat på redaktionen – Rye

av Anders Enquist

För att få kallas rye måste det vara minst 51 procent råg eller mer. Någon övre gräns finns det inte. Lagringen måste ske på samma typ av ekfat som för bourbon, det vill säga oanvända ekfat av amerikansk vitek som kolats på insidan. Faten får bara användas en gång till ryewhiskey. Till skillnad från bourbon har inte ryewhiskey någon minimiperiod på ekfat för att få kallas rye men spriten får kallas ”straight” rye först när den lagrats minst 2 år och det måste anges på etiketten. Precis som med bourbon behöver man inte sätta ut åldern efter fyra års lagring.

Redaktionen har provat igenom ett stort urval av den Rye som finns att få tag på i Sverige och här presenterar vi ett urval av dessa. Vill du läsa hela artikeln så finner man den i aktuella Whisky & Bourbon #55.

Rye provat av redaktionen

 

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här


image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING