Hem Mat & Restaurang Provat: Restaurant Copenhague kommer att bli riktigt bra med tiden

Provat: Restaurant Copenhague kommer att bli riktigt bra med tiden

av Livets Goda
Restaurant Copenhague

142 Avenue des Champs-Elysée
Paris, Frankrike

Gastronomisk idé (max 30p) 19p
Restaurangens miljö (max 20p) 16p
Konversationsmiljö (max 10p) 10p
Mottagande (max 20p) 19p
Servicekänsla / utförande (max 50p) 39p
Matsalshantverk, kunnande mat & dryck (max 40p) 34p
Menyns uppbyggnad och innehåll (max 40p) 32p
Säsongstänk / råvaruanvändning (max 20p) 19p
Matlagning, skicklighet, tillagning (max 40p) 38p
Uppbyggnad och innehåll (max 80p) 63p
Personlighet och total trivselfaktor (max 20p) 18p
   
Total poäng
307

 

Lokal & miljö
Paris är stort och det är många platser i staden som känns genuina som hem för en toppkrog. Det är enormt enkelt att ta sig till olika platser på kort tid, speciellt tack vare ett bolag som har mängder med snygga och stora svarta bilar. Samtidigt, om man är mer hemma i stan än undertecknad, så fungerar tunnelbanan perfekt över större delarna av Paris. Med det sagt så summerar vi att läget är ett stort plus för Restaurant Copenhague. Att restaurangen ligger på en av Paris mest besökta gator är inspirerande. Själva matsalen ligger med fönster utåt gatan så om du mot förmodan tröttnar på att stirra dig blint på gastronomin och den mycket vackra inredningen så finns det mycket som händer ute på gatan. Dansken är utomordentligt bra på stil, konst och design och det speglar sig genom hela lokalen och allt är verkligen snyggt att vidröra och se på.

Gastronomisk idé
Personligen så tycker jag att krogen är mer än unik. Att ta chansen och öppna en ”nordisk” krog i klassiska Paris och göra det helt på danskt maner är riktigt kul och vågat. Restaurangen har nedast varit öppen i snart fem månader och det känns på rytmen, tempot och kyparna att allt inte är på sin plats än. Ge allt lite tid så kommer det sitta perfekt inom ett år. Men visst är det spännande att sitta i Frankrike och i Paris och njuta av mat ”hemifrån”.

Service och bemötande
Servicen kommer att bli på toppnivå, bara man ger alla en chans att bli samspelta. Det var många ting som inte gick som det var tänkt under vår kväll men det är ett naturligt skede i restaurangens ungdom. Men det sagt ska vi heller inte vara för snälla utan även komma ihåg att Copenhague har fått en stjärna och med tanke på den nivån så borde momenten suttit bättre. Alla är välvilliga och vår kypare gör ett mycket bra jobb och i slutet av kvällen kommer det in en blyg men underbart vacker prinsessa till kypare och förgyller vår stund med stor kunskap om kaffe och tryfflar.

Kvällens sommelier – Yann Clement – är en härlig och glad person med stor kunskap om hur en restaurang i denna stil skall drivas. Han får oss att känna oss trygga med sitt sätt att arbete och vi ser fram emot till nästa gång vi ska prova restaurangen och få känna när alla bitarna har fallit på plats.

Mat, säsong och tillagning
Det är inte svårt att förstå chef Andreas Møller röda tråd genom hela middagen. Allt som kommer från köket är genomtänkt och det är egentligen bara en rätt som vi inte förstår oss på och det har egentligen inte med smakerna att göra utan hur rätten presenteras. Det är förvisso en av de vackraste upplägg jag sett men i ett moment hälls en buljong över rätten och det liknar sedan tyvärr mer något som hör hemma i golvbrunnen. Förutom det ska vi absolut inte glömma att ge massor av beröm till mycket som var riktigt bra. Snacksen med de nyskördade primörerna och musselemulsion, jordärtskocka i variation och sist men inte minst den fantastiska rätten med bläckfisk.

Dryckeslistan & dryckeskunskap
Listan är under uppbyggnad men det finns här redan nu guldkorn. Vi ber chefsommelier Yann välja vinerna till maten och han bjuder verkligen upp till dans. Även så är priserna behagliga, efter ett antal lästa vinlistor i Paris så låter jag mig tro att trenden stavas Bourgogne, efter många år i regioner som Loire och Jura.

Trivsel & Totala upplevelsen
Vi trivs och blir uppassade, under vissa stunder så har matsalen för mycket att göra och det hinns inte riktigt med, men alla håller professionalismen uppe och är glada och skrattar. Vi får såklart en rundvandring i köket efter vår långa middag och Andreas har en egen grönsaksodling på baksidan av restaurangen. Här finner vi även en mycket tillgivande uteservering som kommer att besökas nästa gång vi är i stan. För mer än så säger vi inte, den utserveringen kommer att få egen berättelse en annan gång.   

 

Meny

Gromme asparge -Hvide asparages- Osters

Markel- Agurk- Peberrod

Bleaksprutte- Blomkol- Bruntesmor

”Signatur dish” Mushroom- Bouillon

Brissel- Aerter- Log

Gullekod- Lakrids- Friskoot

Gronnejordebear- lovstikke- Bitre Mandler

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING