Hem Mat & Restaurang Provat: Restaurant Le Cinq i Paris

Provat: Restaurant Le Cinq i Paris

av Livets Goda

Restaurant Le Cinq
Four Seasons Hôtel George V, 31 Avenue George V
75008 Paris, France
>> Hemsida

Gastronomisk idé (max 30p) 27/30
Restaurangens miljö (max 20p) 20/20
Konversationsmiljö (max 10p) 10/10
Mottagande (max 20p) 20/20
Servicekänsla / utförande (max 50p) 50/50
Matsalshantverk, kunnande mat & dryck (max 40p) 39/40
Menyns uppbyggnad och innehåll (max 40p) 39/40
Säsongstänk / råvaruanvändning (max 20p) 19/20
Matlagning, skicklighet, tillagning (max 40p) 39/40
Uppbyggnad och innehåll (max 80p) 71/80
Personlighet och total trivselfaktor (max 20p) 20/20
   
Total poäng (max 370p)
354/370

 

 

Lokal & miljö

Vart man än går i Paris så är man i ”centrum”. Hos alla de hundratalet gastronomiska meckan som Paris kan stoltsera med så blir besöket i centrum och då åker man gärna en minut eller två extra för att komma till det himmelska inom mat och vin. Vi kan tala i oändlighet om matsalens miljö och inredning. Precis som övriga hotellet så matsalens ljus värt ett eget besök. Matsalen känns stor men personlig. Även om det säkert är tio meter upp till tak och ett sextiotal platser så är allt bara så perfekt i tempo, färger och interiör. Blommor som man kan dö för – jag vill minnas att vi alla i långa stunder satt och njöt av de vackra skapelserna som är så påkostade och verkligen uppskattade.

Gastronomisk idé

Le Cinq bytte köksmästare för en tid sen och det är ett stort lyft för restaurangen – lekfulla, harmoniska, spännande och roliga serveringar. Alla rätter har sin personlighet och det finns en tanke bakom varje detalj. Det som man kan fundera lite över är alla de sfärer som serveras. Det är kul i någon servering men det får inte bli för mycket. Då känns det lite som El Bulli 2007 för oss. Men det är det minsta vi skall lägga tankar och tid på för glädjen som finns i varje presentation är exceptionell och så spännande. För att vara Paris och en restaurang i denna klass har jag svårt att inte kommentera att det här är ett av de absolut roligaste och smakrikaste besök vi gjort under alla år och det säger ganska mycket om hur vi blev omhändertagna av restaurangchefen Charles och hans manskap.

Service och bemötande

”Vi måste alla hjälpas åt och hålla ihop därför så vill vi göra detta för er…” Sen knäpper restaurangchefen Charles händerna och kastar en blick mot ansvarig sommelier. Vips kommer denne med något mycket speciellt i glasen. Detta sker när vi berättar om vårt arbete inom svenskt sommmelieri.
Tänk om vi hade samma genuina service i Sverige som i Paris. Allt som kommer på tal är från hjärtat och man blir sedd precis hela tiden. Man är så uppassad varje sekund men utan att det blir för mycket. Det känns som att vi tillhör familjen och att just vi är de mest värdefulla de har och det är något undertecknad saknar i ”landet lagom”. Det räcker med att gå in på Stockholms finaste Hôtel och om någon säger hej till oss gäster så är det för att de vet att de får lön för det och att de är tillsagda att göra det. Vi kan inte tänka oss vad som skulle kunna bli bättre i bemötande och service på Le Cinq för det är precis som det skall vara. Vi lyckades ha sönder ett glas mitt under vår meny och det tog inte en minut förrän allt var som nytt igen och ingen märke av något av händelsen. Så snyggt!

Mat, säsong och tillagning

Allt smakar mycket bra. Vissa smaker är gentilare än andra och vissa råvaror är med i menyn för att lyfta andra råvaror. Det är inte många kökschefer som har det tänket med att tillsätta en smak för att lyfta fram en annan. Inga tunga eller riktiga klassiker som dem som serverades innan Christan tog över i köket – efter en lunch förr om åren ingick en jäkla matkoma men denna gång så är vi lagom mätta och fantastiskt belåtna. Inte minst våra sinnen som fått sina behov av upplevelser mer än tillfredsställda. Mycket av menyn är efter säsong och det uppskattas. Vi får en servering med en svamp som endast finns tillgänglig i ca två veckor och såklart kommer en skål ut till oss före serveringen för att vi skall få känna och dofta på råvaran. Allt håller perfekta temperaturer och texturer.
”Jag distraherade kökschefen när er tryffel skulle rivas över ert kött… Därav så pass mycket tryffel.” Fantastiska Charles Divay presenterar en av de fina extrarätterna för Miss E.

Dryckeslistan & dryckeskunskap

Vad finns inte? Det är lättare att ställa sig den frågan, med en vinlista som får en telefonkatalog att kännas som lokala blaskan. En gedigen lista med breda referenser och ett djup som vi sällan skådat. Visst är det dyrt att dricka de stora vinerna men, som personalen berättar, prissätts de allra dyraste vinerna på ett sätt och de lite ”billigare” på ett annat. Det som vi blir tårögda av är att de viner som huset inte ser som drickfärdiga får vänta i källaren tills tiden är inne för att få plats i listan. Detta är ett fint sätt att låta vinerna få komma till sin rätt i stället för att drickas för unga. Allt sommelierarbete är så gediget och allt görs så elegant och lekfullt men med enorm respekt mot alla viner.

Trivsel & Totala upplevelsen

Vi har fortfarande smaken kvar av den grillade sparrisen, den perfekta torsken och såklart jordgubbarna. Vi kommer heller inte klara oss länge utan mer av de gratinerade lökarna i olika texturer, inte heller moussen av kaffe.
Den proffsiga lekfullheten med sådan elegans kan vi tala om länge och det är det som gör vårt besök så vackert. Och att äntligen finna en vinmeny där det serveras viner utanför Frankrike får undertecknad att le lite extra. Vi är snart tillbaka och njuter av Christians fenomenala gastronomi och dess tillhörande viner.

TACK!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING