Hem Vinvärlden Prunotto Barbaresco 2020 – ömsint med distinkt blick

Prunotto Barbaresco 2020 – ömsint med distinkt blick

av Livets Goda

Prunotto Barbaresco 2020: Piemonte har fått ett fast grepp om de svenska vinälskarna och med flera års bra årgångar och en växande producentskara som hittat till Sverige, så lär inte det förändras i första taget. Det som nu levereras ut från Prunottos källare till den svenska marknaden är årgång 2020, vilken vi här sätter i fokus.

Prunotto, den sekelgamla egendomen har varit i Toscanaproducentens Antinoris ägor sedan 1994, har i skrivande stund 65 hektar Piemonte-vingårdar till sitt förfogande. Vinet Prunotto Barbaresco görs på 100 procent nebbiolo, vars frukt handskördas från vingårdar i Treiso och Neive i Barbaresco. Druvorna avstjälkas och pressas varefter de får jäsa i ca 8 dagar vid 30 °C. Lagring tar sedan vid under 12 månader i stora ekfat och sedan 12 månaders vila i butelj innan markandsträff.

2020 utmärktes mest annars av utmärkta klimatförhållanden under hela september som styrde upp tidigare växtsäsongs blottor. Skörden påbörjades den 27 september och avslutades den 8 oktober.

Chefredaktör Anders Enquist om Prunotto Barbaresco 2020

Det här vinet är ett av de som följt oss så länge vi nästan kan minnas att vi seriöst intagit viner från Piemonte, ungefär. Det är inte märkligt alls. Prunotto Barbaresco är en pärla i prisklassen, och det där beviset på att bra viner från eminenta områden fortfarande inte behöver kosta skjortan. En annan aspekt är att det alltid är ett vin med mycket attraktiva drag i sin ungdomliga glans, oavsett årgång faktiskt.

Här i 2020 får vi en ännu mer förförisk hållning med sobert mogen frukt som speglar både en sensuellt mörkare och en mer intensiv rödare grad med lätt citrusglans i tonerna av salvia- och rosmarin nosade körsbär. Mycket begåvat juicy i sitt slag och det drivs och stöttas av elegant silkesdragna tanniner med en nobel friskhet spridandes, såsom ett skärp som håller vinets kurs i rättrådig hållning. Kryddigheten har en aromatisk toning och att vinet i sina avslutande vindar luftar fuktiga löv och tobak sätter bara avtrycket ännu fastare i sitt ursprung.

Prunotto Barbaresco 2020 är ett vin att ständigt återkomma till, och 2020 är dessutom alldeles förtjusande!

92p

Prunotto Barbaresco 2020
Nr 22013 (750 ml) 14%, 281 kr
Piemonte, Italien

Vinet finns i skrivande stund på 37 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till valfri butik HÄR

Inspiration: Spaghetti i reducerad tomatsås med kryddig chorizo HÄR

RELATERAD LÄSNING