Hem Vinvärlden Prunotto Barbaresco bjuder på charm med djup

Prunotto Barbaresco bjuder på charm med djup

av Livets Goda

”..vi känner att ni har rätt att exakt få veta varför vi anser att 2015 Prunotto Barbaresco är så bra som det är.”

Livets Goda om 2015 Prunotto Barbaresco
Dags för att återigen prova denna årgång av vinet som vi kände när vi provade det för första gången för sex månader sedan, att den följde upp 2014 med bravur. Står sig omdömet, hade vi rätt, hade vi fel? Nej då, vi hade så rätt så.

Prunottovinet har i sig självt oavsett årgång en märklig förmåga i sin karaktär att kombinera charm och tillgänglighet med struktur, potential och seriositet. Kanske årgång 2015 av vinet är det bästa exemplet på det så här långt i vinets historia. Vinet charmar, flirtar och förför hejvilt men samtidigt finns det ett sinnligt motstånd, djup och balanserade lager i vinet som ger en oerhört kvalitativt strukturerad känsla.

Vi vill helt enkelt sluka vinet idag, och känner samtidigt att vi även kan ge det minst 10-15 år i källaren. Det är exakt den egenskapen vi vill ha i ett vin. När sedan vinet i fråga binder ihop och bjuder på smakegenskaper som lätt karamelliserade körsbär, mogna vinbär, rosor, lavendelhintad ört, viol, tobak och subtil kryddspets där allt håller takten så stabilt och sammansvetsat, ja, då blir det bra.

Det uppstår ett fruktmöte där mörk sötmognad möter rödsyrlig ungdom i en harmonisk melodi och där den mineraliska skärpan ger vinet de rätta tanninerna, substans, elegans och längd.

Kanske överanalyserar vi vinet, men vi känner att ni har rätt att exakt få veta varför vi anser att 2015 Prunotto Barbaresco är så bra som det är. Så nu vet ni!

92 LGP / Livets Goda

2015 Prunotto Barbaresco
Nr 22013 (750 ml), 239 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Receptinspiration:
Spaghetti i reducerad tomatsås med kryddig chorizo >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING