Pulled Beef är en klassisk rätt med rötter i amerikansk BBQ-tradition, där köttet långsamt tillagas på låg temperatur tills det blir så mört att det enkelt kan dras isär med en gaffel. Här presenteras den som bas i en fräsch sallad med mynta, persilja och koriander, kompletterad av ugnsrostade morötter, stekt broccoli och färgstarka betor. Till detta serverar vi Pierre Péters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs, en champagne med livliga citrustoner, subtil brioche och mineralisk elegans. Låt festen börja!
Pulled Beef
800 g högrev
2 dl köttbuljong
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk rökt paprikapulver
Salt och peppar
Pulled Beef
Sätt ugnen på 150°C. 2. Lägg högreven i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Tillsätt buljong, vitlök, ingefära, soja, balsamvinäger, och paprikapulver. Krydda med salt och peppar. Täck med lock och låt grytan stå i ugnen i cirka 3–4 timmar, tills köttet är så mört att det enkelt kan dras isär med en gaffel. Ta ut köttet och strimla det med två gafflar. Håll det varmt.
Sallad
1 stor bunt mynta, grovhackad
1 stor bunt bladpersilja, grovhackad
1 stor bunt koriander, grovhackad
Saften från 1 lime
1–2 msk olivolja
Salt och peppar
Sallad
Blanda mynta, persilja och koriander i en stor skål. Tillsätt limesaft och olivolja, och krydda med salt och peppar. Blanda.
Ugnsrostade grönsaker
4 stora morötter, strimlade
3 polkabetor, skurna i klyftor
3 gulbetor, skurna i klyftor
Olivolja
Salt och peppar
Ugnsrostade grönsaker
Höj ugnen till 200°C. Lägg morotsstrimlor, polkabetor och gulbetor på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i cirka 20–25 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka och har fått en fin färg.
Stekt broccoli
1 broccolihuvud, delat i små buketter
1 msk olivolja
Salt och peppar
Stekt broccoli
Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek broccolin i några minuter tills den är lätt gyllenbrun och krispig. Krydda med salt och peppar.
Servering
Lägg en bädd av örtsallad på varje tallrik. Toppa med pulled beef och de ugnsrostade morötterna. Lägg till stekt broccoli, samt polkabetor och gulbetor på varje tallrik. Servera gärna med en extra limeklyfta vid sidan för extra fräschör.
Champagnen till
Pierre Peters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs
Champagne, Frankrike, nr 7350 (750 ml) 12%, 469 kr / 93
Det måste sägas först och direkt; Pierre Péters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs är en champagne i ”vardagsprisklassen” med excellenta champagneegenskaper där priset förvånar mer positivt än negativt. En champagne med vackra bjudningar av det bästa från olika årgångar, med fingertoppskänsla och utsökt smaksinne i fråga om konsten att blenda och hitta rätt i alla de olika reserve vinerna legerat med basårgången som i denna buteljering är 2020. Rodolphe Péters har dessutom en enastående, elegant vinkänsla som smittar av sig på hans champagne.
Här finns således en fin vinös slagsida, inte minst i det utsökt silkigt fästande tannindrivet och den elegant kryddiga skärpan. Här finns en bra balans mellan frukt och distingerade mineraler och det är lika komplex som harmoniskt i fruktens sinnligt ungmogna nobla noter av lime, orange citrus och äpplen, med persika, nöt och en begynnande brioche i mognaden. Det kittlar även med oxidativ puts, fast egentligen mer åldrande källarkänsla än oxidativt, som snyggt förstärker intrycket av reserve delen, och samtidigt framkallar nostalgiska känslosträngar.
Det är en stor njutning som med förtjusning ska intas idag, även om det finns en god lagringspotential och kommande utveckling som kan vara värt att bevaka för den tålmodige, dock inte länge. Pierre Peters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs utgåva anno 2024 mår riktigt bra!
Kombinationen:
Den här rätten visar sin mångsidighet när den serveras till Pierre Péters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs. Champagnens livliga citrustoner av lime och orange, tillsammans med nyanser av ungmogen äpple och persika, lyfter fram fräschören i salladens örter och de rostade grönsakernas naturliga sötma. Den subtila krämigheten från champagnens brioche och nötiga inslag harmoniserar elegant med köttets djupa, rökiga smaker. Dess mineraliska skärpa och silkiga tannindriv ger rätten en uppfriskande kontrast och en sofistikerad avslutning. Tillsammans blir detta en njutning som balanserar elegans och rustik charm på allra bästa sätt.
Till champagnen på Systembolaget HÄR