Hem Vinvärlden Quentaurus – en Montepulciano d’Abruzzo med kraft

Quentaurus – en Montepulciano d’Abruzzo med kraft

av Livets Goda

Lite förvirrande är det allt nog, att ha en druva som heter montepulciano och samtidigt ha en DOCG, Italiens högsta klassificeringsgrad av en identifierad och avgränsad vinregion, som heter Vino Nobile di Montepulciano. Druvan odlas inte i den toscanska DOCG’n där istället sangiovese bossar men passande nog kallar men den istället för prugnolo gentile. Kärt barn har många namn, var det inte så? Nej, här är det istället huvudorten som heter Montepulciano och det finns teorier om att druvan med samma namn skulle ha ursprunget just här.

Så kallade ampelografiska studier där vinrankan identifieras och klassificeras har däremot satt montepulciano-druvans ursprung sannolika ursprung i Abruzzerna vid centrala Italiens östkust och detta är också regionen där man tar den på största allvar med några av landets absolut främsta producenter.

Montepulciano d’Abruzzo kan vara allt från saftiga lätta röda pizzaföljeslagare till viner med mycket färgpigment, maffig struktur och relativt täta tanniner. Örtigheten, tobakstonerna och de mörka bären är ofta framträdande i de mer kraftfulla men oftast finns det en rondör i smaken som tilltalar.

Redaktionen blindprovade nyligen 2014 Quentaurus, en Montepulciano d’Abruzzo som är ett samarbete mellan producent och den svenska importören för att ta fram ett vin från regionen i den tätare, mer kraftfulla skolan. Resultatet är en montepulciano från stockar som nått en ålder av 25 år, har ett lägre skördeuttag och som är ekologiskt odlade. Efter vinifiering så har vinet först lagrats ett halvår på ekfat för att sedan vila två år innan försäljning.

Denna metaforiska kentaur bjuder direkt från start på generöst med mörk frukt av blåbär, plommon och körsbär, tillsammans med lakrits, piptobak, örtbukett där särskilt lavendel är framträdande, pepparkrydda och en lätt markerad fruktsötma i en ganska tät mörkbärig kroppsstruktur. Närheten till till adriatiska havet blir tydligt i smaken då vinet får understöd av en pigg syrlighet som motpol till fruktrikedomen och det hela lierar ihop sig på ett skönt vis. En östitalienare som jobbar snyggt i sin stil och det är inte svårt att fatta tycke för den.

Vinets fruktgenerositet och rondör gör det väl lämpat till en grillad bättre nötköttsbit med exempelvis ankfettsslungade pommes men det kommer också ledsaga allt från en långkokt ragu bolognese eller diverse lagrade hårdostar med stora saltkristaller.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 88 poäng

Art.nr: 87710 (750 ml)
Pris: 119 kr
Vinet finner ni på Systembolaget här

Kul vetande
Vinet har fått sitt namn från mytologins Kentaur, där hästens kropp möter människans i en förening bestående av hälften djur, hälften människa. Enligt mytologin skapade Dionysos ett heligt vin för kentaurer då de mytomspunna varelserna sägs ha blivit vansinniga av ”vanligt” vin. Vinet gav kentaurerna styrka, uthållighet och ett långt liv.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING