Hem Vinvärlden Quinta da Côrte – en Douroproducent på frammarsch

Quinta da Côrte – en Douroproducent på frammarsch

av Niklas Jörgensen

Quinta da Côrte var länge associerat med portvinshuset Delaforce som buteljerade quintan under sin etikett i många år. Douro-egendomen Quinta da Côrte var i mer än ett sekel i samma familjs ägor, Pacheco & Irmãos, men såldes 2013 till Philippe Austruy som även innehar bland annat Château Malescasse i Haut-Médoc. Livets Goda gavs möjligheten att ta tempen på ett antal viner under den relativt nya ägarstrukturen.

Idag konsulterar Quinta da Côrte Stéphane Derenoncourt vid vinmakningen och det har gett resultat där vinerna uppvisar en större balans och harmoni samtidigt som druvurvalet upplevs mer strikt. Inte minst noteras det i bordsvinerna som börjar bli riktigt spännande men även Vintage Port med framförallt 2017 är på väg åt rätt håll.

I skrivande stund har Quinta da Côrte ingen representant i Sverige.

2015 Quinta da Côrte Late Bottled Vintage Port (buteljerad 2019)

89 Fin portvinsårgång som dock hamnat lite i skuggan av de mer namnkunniga, 2016, 2017 och 2018. I denna LBV som legat fyra år på faten innan buteljering bjuds ett vin med både vissa mognadsnyanser som ungdomlig röd- och mörkbärig frukt, lakrits, kryddighet och tobak. Lättare stil av LBV men ändå med intensitet, bra riv i tanninerna, örtiga, lätt vegetala toner samt körsbär, torkade inslag av katrinplommon och fikon. LBV som dricks bäst ung.

2015 Quinta da Côrte Vintage Port (buteljerad 2017)

88 Något mörkare frukt än LBV:n och tätare tanniner. Mörka plommon, choklad och örtighet är framträdande drag och går även igen i smaken som dock är något klen i mittsmaken. En Vintage Port för tidigare konsumtion.

2017 Quinta da Côrte Vintage Port (buteljerad 2019)

89 Årgången skiner fint igenom i denna där frukten är mörkare, sötare och ger oss ett traditionellt portvin med mörka plommon, körsbär, kryddiga inslag samt ett stänk lakrits. Även smaken visar mer struktur med stadiga tanniner om än något torra, med fint driv i bärfruktigheten. Lättare stil ja, men mår ändå bra av ett antal års vila.

Quinta da Côrte 10 Years Old Tawny 

90 Ett vin som trots sin ålder ännu har kvar den lilla röda färgnyansen i utseendet vilket också noteras i doften som varvar torkade frukter, russin och nötter med en hint bärighet, främst plommon och körsbär. I gommen bjuds en lättare tawny men fin rödbärighet, katrinplommon och russin samt kryddiga fatinslag och ett stänk fuktig tobak. Smeksamma tanniner kikar också fram och avslutet är piggt.

Quinta da Côrte 20 Years Old Tawny 

91 Med 20-åringen kommer ytterligare mognadsdimensioner in i bilden, inte minst det nötiga med valnötter i spetsen tar för sig tillsammans med tobak, stenkällare, kryddhylla och torkad frukt. Smaken rör sig i den lättare stilen precis som tio-åringen men har en tätare upplevelse med tydligt träig mognad och orientaliska kryddor. Fint balanserad sötma ger ett torrare intryck med grapefruktsbeska i avslutet.

Bordsvin – vitt

2020 Côrte Vinho Branco

90 Druvren viosinho som jäst och lagrats på ekfat om 500 liter. Ett aromatiskt vitt med delikat blommighet och vit frukt i form av främst persika skänker ett livligt och fräscht doftintryck som även är smakens kännetecken där en pigg syra bidrar till vinets struktur. Fatkryddigt men på rätt sida. Ett vin vi gärna provar mer av i framtida årgångar.

Rött

2019 Princesa Reserva Vinho Tinto

90 Det röda premiumvinet vilar på dels 500 litersfat, dels 3-hektoliters och det har i 2019 gett ett vin med snygg mörk fruktmognad och fin uppbackning av fatnyanserna. Just det fatmässiga har tonats ner betydligt från tidigare årgångar och i 2019 noteras en precision i vinet som skänker strukturen tillsammans med ren mörk bärfrukt, mogna tanniner och alert syra.

RELATERAD LÄSNING