Hem Vinvärlden Quinta do Vesuvio & Dow’s Quinta Senhora da Ribeira – 2018 Vintage Port

Quinta do Vesuvio & Dow’s Quinta Senhora da Ribeira – 2018 Vintage Port

av Niklas Jörgensen

Portvinerna är i en period där den ena suveräna årgången efter den andra avlöser varandra. 2015 bjöd på många höjdare, 2016 var än bättre i sin något svalare stil och 2017 ett klassiskt varmt men fräscht Vintage Port-år. När då 2018 gör sin entré på marknaden så visar det sig att ytterligare en högklassig årgång når oss, även om det var en säsong som bjöd på en del hinder. I våra glas, Quinta do Vesuvio och Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira.

Symington-familjen valde att fokusera på så kallade Quinta-viner med årgång 2018 efter att ha deklarerat såväl 2016 som 2017. Den andra stora spelaren på marknaden, Taylor’s, valde däremot att för tredje året på raken lansera Vintage Port. Som vän av portvin blir man givetvis lycklig över att se Symington släppa sex Quinta-Vintage Port och den främsta anledningen var att växtlägesuttrycken var så distinkta 2018 att man ville bevara dessa. Livets Goda har provat två av dem, Quinta do Vesuvio och Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira.

2018 Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira Vintage Port

Aromatiken i Quinta da Senhora da Ribeira är snudd på oemotståndlig och det formligen väller ut blommiga nyanser som lierar sig med den mörkfruktiga och kryddiga strukturen där kraft och saft förenas i ett. Markerade men likväl silkiga tanniner, nertonad sötma, violinslaget från touriga nacional och så då fräschören som i sin renhet är inget annat än underbar. En del av det kan tillskrivas sousão-druvan som med sin syrlighet spelade en viktig roll 2018. Just underregionen Douro Superior lyckades extra bra 2018 tack vare en riklig mängd grundvatten i jorden och som säkrade att den varma sommaren inte ställde till problem med frukten. Ett sensuellt kraftpaket med stor framtid men som också följer den nya andan i regionen och kan drickas i olika stadier av sin resa. 510 lådor producerade. 94 LGP

2018 Quinta do Vesuvio Vintage Port (lanseras 9 oktober, 144 flaskor, 669 kr)

Mörkt som natten vilket var ett av karaktärsdragen från årgången. Vesuvio har i många år varit en favorit, inte minst för fylligheten men också den tydliga touriga nacional-karaktären där violtonen är distinkt. Tanninerna är mer närvarande, sötman lindas in snyggt och fräschören är enastående. För att få upp elegansen valde man att jäsa touriga franca och alicante bouschet tillsammans. Den senare är en så kallad teinturier, en druva med såväl färgat skal som druvkött. Vesuvio är för dig som älskar Port med kraft men ändå i kostym. 965 lådor producerade, 95 LGP

N.B. De övriga fyra Quinta-vinerna från Symington i 2018 är Graham’s Quinta dos Malvedos (ett vin som ofta dyker upp i Sverige), Warre’s Quinta da Cavadinha, Dow’s Quinta do Bomfim och Cockburn’s Quinta dos Canais. Dessa är ännu inte lanserade och kan komma att ligga i firmans källare ett tag till.

Importör av Symington i Sverige: Ward Wines

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING