Quintessa 2021 – 99p

av Anders Enquist

När Quintessa 2021 släpptes i Systembolagets webblansering den 27 mars, tog upplagan slut på momangen och många blev utan. Men för den som blev utan tilldelning så ler lyckan då några av dessa flaskor aldrig bekräftades, vilket betyder att de har gått tillbaka till Systembolaget och därmed finns denna cabernet sauvignon dominerande skönhet tillgänglig för beställning.

Quintessa 2021

Quintessa 2021

Quintessa 2021

Napa Valley / Kalifornien / Quintessa / 750 / 90689 / 2 490 kr / 99
Detta är första årgången som vi hittar en liten procentdel av vinet som lagrats i terracotta amfora tillsammans med nya och neutral fransk ek under 22 månader. Det är även första årgången med biodynamisk certifiering under Demeter, en internationell certifiering för biodynamisk odling.

Det är numera som alltid en sann Napa skönhet vi har att hantera. Frukten är mörkt mogen med sensuellt röda gardiner, en mineralisk fast djup syra och en luftig intensitet. Vi tar in nobelt utvecklade noter av cedernosad björnbär, plommon, cassis och körsbär, med salviakram i örtens signatur och smekningar av attraherande blyg choklad och rostade slingor. Tanninerna arbetar gudomligt i sin förnämt fasta och mineraliskt polerade styrning, och framkallar en harmonisk energi som bär väl i avslutet. Quintessa 2021 har en briljant ung dagsform, och en lysande framtid.

Lagring under 22 månader i 65% nya franska ekfat, 32% i neutrala franska ekfat och 3% i terracotta amfora. Druvblenden i årgången är 91% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc, 3% carménère, 1% merlot och 1% Petit Verdot. Frukten skördas från lägen i Dragon’s Terrace, Muonte Cruz, Corona, Limelight, Mt Calisse, Bench, Silver Norte, Pedraza Hill, Las Casas, Tesoro, Alcantara, Canyon, Winery

Quintessa säger om årgång 2021: En torr vinter präglade inledningen av 2021 och förebådade något mindre lövverk i vingården. Man beskar i enlighet med detta för att uppmuntra till balanserad mognad under växtsäsongen. Mot bakgrund av de torra förhållandena var våren uppfriskande sval, vilket gjorde att klasarna utvecklades långsamt. Från juni till augusti var dagarna måttligt varma, utan några extrema värmeperioder. Frukten mognade smidigt och jämnt. Med en liten skörd och mindre baldakiner och klasar, påbörjades skörden tidigt under gynnsamma väderförhållanden, och med detta uppnåddes optimal och balanserad frukt.

Historik: Quintessa grundades i Rutherford, Napa Valley, Kalifornien av Chile och Santiago födda Agustin och hans hustru Valeria Huneeus 1990, båda med djupa och långa rötter i vinindustrin. Egendomen sträcker sig över 113 hektar, varav 64 hektar planterad vingårdar med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Carménère på 26 olika vingårdsdelar. Man tillämpar ekologiska jordbruksmetoder. Det är i nu 30 år sedan Quintessa för första gången visades upp för omvärlden med årgång 1994. Quintessa har kultiverats enligt ekologiska principer sedan planteringsåret 1989, och med biodynamiska metoder sedan 1996.