Hem Vinvärlden Raimonda – svårslagen när det kommer till relationen mellan kvalitet & pris!

Raimonda – svårslagen när det kommer till relationen mellan kvalitet & pris!

av Niklas Jörgensen

Raimonda, en Barbera d’Alba från klassikern Fontanafeddda, kostade 149 kronor innan den 1 september och jag gillade 2018-årgången skarpt, inte minst var det en höjdare till en av de bästa pastarätter jag vet, Cacio e Pepe. Nu har Raimonda prisjusterats nedåt till 109 kronor så om det var köpvärt innan…vad är det då inte nu!

Den första Barolon jag köpte som ung och färsk i mitt vinintresse var Fontanafreddas version som på 1990-talet såldes i en riktigt smart storlek, halvlitersflaskan. Den blev till en trogen följeslagare och startskottet för att bekanta sig med husets vingårdsmärkta buteljeringar. Faktum är att Fontanafredda på ett eller annat sätt varit med mig i cirka 25 år nu och jag måste lyfta på hatten för denna eminenta producent som de senaste kanske 20 åren visat att stora hus även de kan leverera kvalitativt, och bara steget att bli Piemonte-regionens största ekologiskt certifierade visar ambitionsnivån.

Raimonda är en Barbera d’Alba som jag gillar skarpt och det något mer moderna anslaget i vinet tilltalar utan att ge avkall på vare sig typiciteten eller matvänligheten. Druvorna hämtar producenten från lägen runtomkring Serralunga d’Alba och efter vinifiering så delas vinet upp i två lotter där den ena vilar ett år i större slavonska fat och den andra i franska och amerikanska småfat om 225 liter. Sedan blandas de två till Raimonda.

Niklas om Fontanafreddas 2018 Raimonda, Barbera d’Alba

I Raimonda får vi massor av mörka körsbär i generös, lätt kryddig stil och där blommighet samt örter finns i bakgrunden. Eknyanser kikar också försiktigt fram. I gommen ett läskande vin som flirtar med mogen bärfruktighet, smeksamma tanniner, pigg syra och viss intensitet. Ännu en ungdom men kan drickas tidigt eller sparas några år för ytterligare utveckling. En precis lagom modern take på barbera.

88 LGP

Raimonda har artikelnummer 71596 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar från och med den 1 september 109 kronor, en prissänkning med hela 40 kronor. Att vinet innan prisjusteringen var köpvärt säger ju bara vad det är nu! Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING