Hem Whisky & Bourbon Räkna med rom från Trinidad

Räkna med rom från Trinidad

av Livets Goda

John Georges är en envis man med ett tydligt mål. Att sätta kvalitetsrom från Trinidad på världskartan och på avecvagnar världen över. – Jag har ett enormt arbete framför mig. När rom ställs mot cognac eller whisky så är det en hård kamp. Men det är därför jag är här. Mitt arbete går ut på att hitta apostlar för vår rom. Om jag hittar tolv stycken så kommer de förhoppningsvis att hitta tolv vardera och så vidare. Men det är en långsam process, tillägger han. John Georges (bilden) är master distiller och utvecklingschef på Angostura Rum på Trinidad i Västindien. Han kämpar för att göra världsmarknaden medveten om att Angoustura är mer än bara en bitter likör. – Fram till nu har vi inte insett hur stor den produkten är, säger han. Angostura Bitter är känd från Australien till Alaska och vi måste dra nytta av det och rida på dess framgång. Vi hoppas att det förnyade intresset för cocktails ska hjälpa oss med det. Georges plan är att arrangera en stor cocktailtävling för barmästare över hela världen. Utmaningen består i att de ska komponera två drinkar. En av dem med företagets rom och båda med Angostura Bitter. – På det sättet vill vi göra konsumenterna uppmärksamma på vår rom, berättar han. För John Georges är den största utmaningen att få människor att ta kategorin på allvar. – Det finns inga restriktioner eller definitioner om vad rom är och vad den innehåller, förklarar han. Ta bara Australien som exempel. Där gör de rom väldigt annorlunda än vad vi gör. Sprit görs över hela världen och sockermelass är en av de billigaste råvarorna att göra det på så det finns alla möjliga, fruktansvärda romsorter där ute. Det vi måste försöka göra är att värna om vår kvalitet. Melass är den traditionella råvaran i rom, vilket är en restprodukt från rörsockerframställning. I franska Västindien förekommer det att man jäser en mäsk av ren sockerrörssaft istället för melass. Denna rom kallas för en rhum agricole. Det förkommer i andra romproducerande länder att man använder sig av ren sockerrörssaft men det är signifikativt för den franska stilen. En del rom har lagrats flera år på fat, andra bara några månader medan en del endast vilar i tankar av rostfritt stål. De vanligaste förekommande faten är redan använda bourbonfat gjorda av amerikansk vit ek.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING