Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Rana är officiell matleverantör under karantänperioden för astronauterna inför Ax-3-missionen

Rana är officiell matleverantör under karantänperioden för astronauterna inför Ax-3-missionen

av Livets Goda

Rana: Det italienska köket har länge varit en favorit bland svenskar, och nu tar vårt gastronomiska förhållande med Italien en spännande vändning. Tillsammans med en europeisk besättning får nu en svensk astronaut möjlighet att njuta av autentisk italiensk mat från det välkända familjeföretaget Rana under den pågående karantänen i Orlando, Florida. Rana kommer att skapa alla måltider för besättningen på Axiom Mission 3 (Ax-3) när de avslutar de sista förberedelserna inför uppskjutningen till rymdstationen.

Giovanni Rana jr Colonnello Walter Villadei

Rana spelar en nyckelroll i det ambitiösa projektet ‘Italian Food in space’, genom att tillsammans med sitt team av kockar och forskare skapa ett gourmet- och näringsmässigt balanserat dietprogram inför SpaceX Crew Dragon uppskjutningen den 17 januari 2024. Bland besättningen finns svenska Marcus Wandt som kommer att bli den tredje svenska astronauten i historien, Alper Gezeravcı från Turiket, som kommer bli den första turkiska astronauten, båda Ax-3 Mission Specialists. Samt Walter Villadei, italiensk pilot för missionen, samtliga under ledning av Michael López-Alegría, Ax-3 Commander.
Matprogrammet som har skapats vid forsknings- och utvecklingscentret ‘Casa Innovazione Rana’ är exklusivt för astronautbesättningen under veckorna innan deras resa ut i rymden.

Känd för sin färska och färsk fyllda pasta är Rana ett älskat varumärke i Sverige med en stark närvaro i nästan varje matbutik. Detta unika tillfälle ger inte bara vår astronaut en matupplevelse utöver det vanliga, utan erbjuder även svenska konsumenter möjligheten att utforska Ranas sortiment genom recept som inger en smakfull koppling mellan jord och rymd. På instagram kommer vi att ha möjligheten att följa Ax-3 astronauternas karantänperiod genom AstroRana, en 90 sekunders filmserie via @giovannirananordics.

Aktiviteten är ett samarbete mellan Rana, det italienska jordbruks-, livsmedels- och skogsministeriet samt det italienska flygvapnet, önskad av ministern Francesco Lollobrigida. Syftet med projektet är bland annat att stödja ansökan om inkluderingen av det italienska köket i UNESCO:s immateriella kulturarv för mänskligheten. Vilket ger stöd för landets gastronomi, samtidigt som man framhäver närings- och gourmetkvaliteterna hos en så populär produkt som färsk pasta.

“Vi är mycket glada över att ha deltagit i ‘Italian Food in Space’-projektet, vilket möjliggör för oss att fortsätta vår mission i att sprida italiensk gastronomi och matupplevelser med stolthet över hela världen,” säger Giovanni Rana Jr., innovationschef på Rana Group. “Detta mål, tillsammans med vår naturliga drivkraft mot innovation, har alltid funnits i vårt DNA, vilket i vår 60 åriga historia har gjort oss till ledande inom färskvarumarknaden, med en global närvaro i nästan 70 länder.”

“Italiensk matlagning – säger Gian Luca VD för Rana Group – representerar historien och identiteten för vårt land, och vi tror att för att förbättra och främja den ännu mer effektivt, är det grundläggande med ett gynnsamt samarbete mellan den offentliga och privata sektorn. Det är därför vi har beslutat att stödja de italienska institutionerna i detta projekt och bidra till denna historiska prestation där Italien spelar en nyckelroll.”

Veckorna före uppskjutningen är avgörande för framgången av uppdraget när besättningen når sin högsta fysiska och psykologiska beredskap, där mat är ett nyckelelement. Överste Walter Villadei, som kommer att vara ombord på SpaceX Crew Dragon, förklarade att ”initiativet att låta astronauterna äta ‘italienskt’ under den förberedande träningsperioden inför rymdfärden är det första steget mot att se astronauternas kost i framtiden bli mer baserad på den extraordinära och varierade italienska mattraditionen. Faktum är att mat inte bara är en nödvändighet, utan en värdefull resurs i en miljö som förbereder oss för hög psykofysisk stress under rymdfärden. Den rätta kombinationen av näringsämnen, kvalitet och smak blir en del av en bredare strategi för att förbereda och upprätthålla astronauternas uppdrag och en giltig motåtgärd mot effekterna av strålning, mikrogravitation och oxidationsprocesser” avslutade han.

Utöver att fungera som en energiboost representerar matplanen, utvecklad av Rana-teamet, en extraordinär möjlighet att dela med sig av det italienska gastronomiska arvet med hela den internationella Ax-3 besättningen, genom en resa av ikoniska smaker och ett brett utbud av regionala recept kombinerat med moderna smaker.

RELATERAD LÄSNING