Hem Vinvärlden Rapport från Ornellaia – senaste skördestarten i historien

Rapport från Ornellaia – senaste skördestarten i historien

av Livets Goda

Främst kommer 2013 att bli ihågkommen för en ovanligt regnig vinter som var värdefull för markvattenreserverna. Särskilt efter två mycket torra år (2011 och 2012), men det var också en utmaning med ett hårt höst- och vinterarbete i vingårdarna. Den goda tillgången på vatten håller jordarna kalla under en längre tid, vilket ledde till ett ”bud break” (en paus i knoppningen) under de tio första dagarna i april, två veckor senare än normalt. Temperaturerna var fortsatt låga i maj samt i början av juni vilket bromsade utvecklingen av rankorna och det blev en lång och oregelbunden blomning. På sina håll misslyckades blomningen helt. Men det vände och lyckligtvis blev den andra halvan av juni varm med mycket soligt väder, vilket gjorde att rankorna kunde fullfölja utvecklingen bilda välmående klasar. Juli och den första delen av augusti var varm och med utmärkt dag och natt temperaturer. I den andra delen av augusti var det en liten temperaturnedgång till 15° C på natten vilket skapade idealiska förhållanden för mognaden av gröna druvor, vilket skedde tio dagar senare än vanligt. Sauvignon Blanc och Viognier skördades mellan 22 augusti och 4 september och vi plockade tidigt på morgonen för att få druvorna snabbt till källaren. Vi jästa sakta men konsekvent och de första smakproven bekräftar de utmärkta intryck som redan föreslagits under skörden med fina aromatiska noter och jättefin syra. Vinerna mognar nu på bottensatsen fram till nästa vår. Skörden av de röda druvorna startade den 9 september, vilket är det senaste datumet i Ornellaias historia. Måttliga temperaturer med soliga dagar och perfekta skillnader mellan dag- och nattemperaturer skapade perfekta förutsättningar för en balanserad utveckling. Druvornas mognande fortskred mycket långsamt. Några dagar in skörden väntar vi fortfarande på den perfekta kvaliteten hos Merlot som antagligen kommer att plockas kring mitten av september. Därefter skördar vi cabernet franc , sauvignon och petit verdot under de tio första dagarna i oktober. Vi har stora förhoppningar om 2013, men bara om vi väntar tålmodigt och skördar vid precis rätt tidpunkt. /Axel Heinz Bilden: Axel Heinz samtalar med Anders Enquist på Livets Goda under vårt senaste besök 2013. Foto: Erik Dahlström

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING