Hem Mat & Restaurang Råraka och Roederer

Råraka och Roederer

av Livets Goda

Råraka och Roederer: Klassiska rätter finns i många skepnader, men en ursvensk anrättning som vi ständigt återkommer till, när vi vill få känslan av lyx, är den krispigt smörstekta rårakan. Dessutom är den tacksamt nog väldigt enkel att tillaga. Och om man, som i fallet här, serverar en champagne av hög kvalité till, så får vi dessutom lite internationell flärd, och vem tackar nej till det.

Råraka och Roederer

Råraka och Roederer – recept för 4 personer (bilden visar för 1 person)

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Louis Roederer Brut Vintage 2015
Nr 76510, 12,5% (750 ml), 801 kr, 94+
Champagne, Frankrike
Här finner vi ett nobelt, intelligent och charmigt uppförande där den maritima brisen med ostron i dofthorisonten är både nostalgisk och närvarande spirituell. Strukturellt når vi höga nivåer med en krämigt skarp och mineraliskt slipat grund, som fäster i frukten på ett briljant vis. Tanninerna är med andra ord sublima i sin energi-inspirerade markering. Vinet exploderar inte heller i sin inledande mousseattack, det agerar mer rikt omfamnande.
70% pinot noir i blenden men de 30 procenten chardonnay ger vinet en citruszestig elegans i de underliggande röda bären och vita blomvindarna som pinot frukten utsöndrar. Dosagen på 8 g/l känns som 3 och skapar tillsammans med den fatvinifierade delen graciöst placerade smörnotade nötetsningar och brioche i den välutvecklade frukten.
Det är i sin ungdom en aristokratiskt jovalisk årgång som kommer utveckla underbara melodier de kommande plus 10 åren, koncentrationen finns där. Förförelsen är med andra ord stor och magnifik, både idag och imorgon.

Kombinationen
Råraka och champagne – en klassisk kombination som tillsammans bjuder på krispighet, krämighet, fruktighet och blommighet. Här är det enkelheten i rätten som står i fokus och välkomnar Roederers fruktiga bubblor med öppna armar och skapar en extra dimension. En oslagbar servering för alla tillfällen och det hela blir till en syndigt god kombination som är lätt att slänga ihop.

RELATERAD LÄSNING