Rasteau upphöjd till AOC

“INAO – det organ som kontrollerar klassificeringen av jordbruksprodukter i Frankrike, meddelade nyligen beslutet som odlarna i området väntat på i tio år. Nästan 75 procent av apellationens vingårdar återfinns på sluttningar, belägna mellan 500 och 1000 meter över havet. Vingårdarna präglas av släta stenar i lera/kalksten och vinerna härifrån har länge ansetts vara topp- “”Côtes du Rhône Villages””- viner. Området odlades upp med vinrankor redan 1934 men dessa fick då samsas med frukt- och olivträd. 1944 erkändes Rasteau vin doux naturel som AOC men togs bort 1972. Idag odlas 47 hektar av mestadels Grenache noir vilket ger en avkastning om cirka 1400 hektoliter per år. Rasteau får nu samma status som grannarna, Châteauneuf-du-Pape, Tavel, Lirac, Gigondas, Vacqueyras och Beaumes de Venise, i södra Rhône. Källa: decanter.com”