Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Rattfylla – så mycket påskmust kan du dricka utan risk

Rattfylla – så mycket påskmust kan du dricka utan risk

av Livets Goda

“It’s a must”. Påskmust har fått en renässans bland svenskarna och snart pryds de dignande påskborden av den svarta drycken. Samtidigt innehåller påskmust alkohol, om än i väldigt liten mängd. Hur mycket påskmust kan du egentligen dricka innan du, tekniskt sett, kan riskera utslag för rattfylla i en poliskontroll?

rattfull

Även om alkoholtoleransen varierar något från person till person så går det att räkna ut hur mycket alkohol du behöver dricka innan alkoholnivån i blodet når gränsen för att du tekniskt sett kan klassas som rattfull. Ett sätt är att använda Widmarkformeln, framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark, född 1889 i Helsingborg, som domstolar förlitar sig på över hela världen än idag.

Enligt formeln kan en man dricka 4,6 liter påskmust, och en kvinna 3,0 liter, innan alkoholmängden i blodet når den kritiska gränsen för rattfylla. Observera att formeln är baserad på att all must dricks vid ett specifikt tillfälle, dvs inte utspritt under en hel kväll. Gissningsvis är det få som kommer i närheten av de kvantiteterna. Dricks mängderna utspritt under flera timmars tid är det osannolikt att nå gränsvärdet för rattfylleri.

– Påskmust innehåller små mängder alkohol. Men i kombination med annan alkoholhaltig dryck kan man tänka sig att påskmusten kan spela en roll på marginalen. Vill man vara säker på att man sätter sig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Allra bäst är dock att man väljer att inte köra alls, även dagen efter att man druckit, säger Hunter Abbott, VD för alkomätarföretaget Alcosense Laboratories och tidigare rallyförare.

Alkomätare kan också ge positivt utslag efter bara något enstaka glas påskmust. I dessa fall beror det på att man har blåst direkt efter att ha druckit. Det kan då finnas små mängder alkohol i munhålan vilket alkomätaren reagerar på. Det betyder inte att du är rattfull, vilket en ny blåsning femton minuter senare med största sannolikhet kan bekräfta. Om du inte kombinerar julmusten med mer alkoholhaltiga drycker, förstås.

Kom ihåg att påskhelgen är en tid då antalet olyckor på vägarna skjuter i höjden. Oavsett hur mycket julmust du har druckit rekommenderar vi att du är lite extra försiktig i trafiken under julhelgen. Ett tips är att undvika de mest trafikerade vägarna. Kan du välja vägar utan mötande trafik är risken också betydligt mindre att du råkar ut för en allvarlig olycka. Undersök var det sker vägarbeten i förväg, så du inte råkar ut för några överraskningar under resans gång. Ge dig även av i god tid – stress och hastigheter som överskrids är också faktorer som ökar olycksrisken.

FAKTARUTA
Så har vi räknat:

Den förenklade Widmarkformeln:
Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.

Om Alcosense Laboratories
Företaget designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i Alcosense produkter används även i många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sina alkomätare undvika att personer kör oavsiktligt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se här.

RELATERAD LÄSNING