Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Rättvisetårta för kvinnors rättigheter på NK den 8 mars

Rättvisetårta för kvinnors rättigheter på NK den 8 mars

av Christoffer Enquist

Lördag den 8 mars är lika med internationella kvinnodagen. Dagen till ära presenterar Eguale och Haga Tårtcompani och Bageri NK nu Rättvisetårtan. Den bakas under en veckas tid till stöd för ett kaffekooperativ i Peru som drivs av kvinnor i alla led. Tårtan kommer att finnas på konditorier på NK, på Kungsholmen, i Vasastan och Hammarby Sjöstad.

Eguales Women´s Rights Coffee är ett kaffe som odlas av ett kaffekooperativ i Peru som drivs av kvinnor i alla led. För Eguale är det viktigt med sjysta villkor och nya möjligheter för de som producerat kaffet, och så kom idén upp till ett samarbete med Haga Tårtcompani och Bageri som bland annat finns på NK på Hamngatan inför internationella kvinnodagen.

Idén med Rättvisetårtan är att uppmärksamma det faktum att i den globala kaffeindustrin är det främst kvinnor som gör det tunga slitet som beskära och plocka, samtidigt som det bara är män som äger marken och säljer kaffet. Slagordet för dagen är ”Njut av kampen – din kopp och dina värderingar behövs för jämställdhet och rättvisa”.

Faktum är att Rättvisetårtan kommer att serveras hela nästkommande vecka också på Haga Tårtcompani och Bageri.
Ökat kvinnligt inflytande i kaffeodlingen gagnar hela familjer eftersom mer pengar då kan läggas på mat, sjukvård och utbildning. Och det är en av flera anledningar till att kaffet i Eguales Women’s Rights Coffee odlas, skördas och säljs av kvinnorna i Unicafec.

Grundarna av och ägarna till Haga Tårtcompani & Bageri heter Oscar Målevik, utbildad konditor som vann SM för unga bagare som 19-åring, och Anna Cardelius som är utbildad inom livsmedel, marknadsföring och försäljning, och båda brinner för hantverket att baka tårtor med de bästa naturliga råvarorna.
Eguale var med och grundade Fair Trade 1976 med syfte att hjälpa människor att få det bättre – genom att enbart handla med livsmedel som producerats under internationella kriterier för fair trade.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING