Hem Whisky & Bourbon Rauchbier – ölet som vägrar gå upp i rök

Rauchbier – ölet som vägrar gå upp i rök

av Niklas Jörgensen

Entré till bryggpuben Schenkerla i Bamberg

1818 patenterade Daniel Wheeler sin uppfinning, en roterande metalltrumma som skulle komma att revolutionera torkningen av malt och därigenom förändra ölproduktionen. Skapelsen hade Wheeler hämtat inspiration från vid rostning av kaffebönor och nu hade han utvecklat en metod där malten aldrig kom i kontakt med ugnen som torkade kornen, en ugn som oftast eldades med kol eller ved. Resultatet var mältat korn utan det rökiga inslaget plus att kornen blev mer jämnt torkat. Redan 1635 hade Sir Nicholas Halse utvecklat en teknik där en ugn torkade malten utan påverkan av rök men det är med Wheelers uppfinning som ölet tar steget in i det moderna. Men entusiasterna gick inte upp i rök utan vissa klassiska ölproducerande regioner behöll den gamla stilen och utvecklade den till ett unikum. Tyska ölmeckat Bamberg kom att bli rökölets centrum och har agerat prototyp för dagens pånyttfödelse av rauchbier som allt fler bryggerier tagit till sig.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING