Hem NyheterVinnyhet Raventós i Blanc – De Nit 2017

Raventós i Blanc – De Nit 2017

av Livets Goda

År 1872 experimenterade Joseph Ravenós Fatjo med att göra mousserande viner i Sant Sadurní d’Anoia (Penèdes) vilket kom att lägga grunden för det vi idag så starkt förknippar med mousserande viner och Spanien nämligen Cava. Det är därför inte för intet Pepe Raventós, dagens ägare och släkting till Joseph står för några av världens bästa mousserande vin från Spanien. Från 2012 togs beslutet att kliva ur DO Cava då man ville ha en friare approach till vinmakandet och inte förknippas med vad DO Cava har blivit idag, man vill göra bättre än så.

Idag klassas Raventós i Blanc’s viner som ”Wine of Spain” men de görs på precis samma platser som förr i tiden, Sant Sadurní d’Anoia och fokuset på kvalité har aldrig varit högre än under Pepe Raventós styre. Med erfarenhet från så långt tillbaka som 1497 då Raventós i Blanc grundades och 21 generationer senare har man lärt sig att arbeta effektivt i vingårdarna med respekt för traditionella produktionsmetoder och biosynergier. Det innebär att gården drivs ekologiskt med anpassning efter vingården, jordmånen, klimatet och vinstockarna.

Den 7e Juli släpps Raventós i Blanc De Nit 2017 (Nr 95695, 179kr)

De Nit görs på samma sätt som Blanc de Blanc men med 6% monastrell vilket skapar den nästintill Provence liknande färgen på vätskan och den lilla extra komplexiteten. Dosagen är låg, ca 4-5g/l som alltid när det kommer till Raventós viner. Det ger utrymme för frukten att visa sig från sin rätta sida. Raventós viner har en tendens att ha en viss ”saltighet” i eftersmaken vilket även stämmer på De Nit, tonen beskriver Pepe kommer från jordmånen som är en miljontals år gammal havsbotten och med hjälp av äldre vinstockar med utspridda rotsystem fångas just denna ton upp.

Det här är ett mousserande rosévin som passar bra som apertif men lika gärna går väl ihop med somriga sallader, fisk- och kycklingrätter.

2400 fl lanseras på Systembolaget den 7e Juli.

Raventós i Blanc – De Nit 2017 95695, 179kr

RELATERAD LÄSNING