Hem Mat & Restaurang Receptinspiration – Flap med potatis, morötter och ”bea” tillsammans med ljuvlig Bordeaux

Receptinspiration – Flap med potatis, morötter och ”bea” tillsammans med ljuvlig Bordeaux

av Livets Goda

Vinet:
Tja, vad skriver vi om det här vinet som vi inte redan skrivit tidigare och som ni vid det här laget redan förstått: superb Bordeauxleverans till ”kosta gratis” prisnivå. Grundkomponenter som fat, jordmån och frukt får alla sina 15 minuter i rampljuset här. Vinet låter heller inte sina mest framträdande ursprungsegenskaper som cassis, ceder, tobak, stall och hästsadel skena iväg till annan hage. Det här är som ett föl som följer sin vackra moder troget, stabilt, balanserat och harmoniskt. 2014 Clarendelle är en ridlektion i klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsvinregion.
Tips: Dekantera gärna nån timme och servera svalt.

Till maten:
Den gamla klyschan ”kött och rött” är en välanvänd sådan av en anledning, tillsammans kan de uträtta underverk med små medel när komponenterna är de rätta. Det är precis vad som sker när Clarendelle får kramas med kött, potatis och bea. Fruktigheten i buteljen omgärdar och omsluter rätten ömt, likt en nybliven mamma som kramar sin nyfödda kärlek. Vi är i denna kombination på klassisk mark rakt igenom, och som vi njuter av det!

Clarendelle Rouge 2014
Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml, 91 LGP

Recept:
800 gr flap
600 gr Amandine potatis
4 stora morötter
1 burk Mannerströms bearnaise
2 vitlöksklyftor
25 gr smör
Torkad timjan
Salt/peppar
Rapsolja

Så gör du:

Potatis/Morötter
Skölj av potatis och skär i klyfter. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg i en ugnsform. Krossa 2 vitlökskyftor med bredsidan av kniven (låt skalet vara kvar), lägg dessa i ugnsformen och salta därefter potatisen och krydda med timjan, ringla över lite olja och rör om. Sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

Flap
Salta och peppra köttet och ringla över lite olja, ”massera” sedan in kryddorna så att det täcker köttet. Låt marinera i rumstemperatur i ett par timmar.
Hetta upp en stekpanna och ringla över lite olja och smör. Stek köttet hastigt på alla sidor så att du får en täckande stekyta och ta sedan av pannan. Lägg köttet på en plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka 20-30 minuter (beroende på tjocklek, tills innertemperatur är 52-53 grader, medium rare). Ta ut köttet och låt vila på en skärbräda i ca 5-10 minuter.

Servering:
Skär upp köttet i tunnare skivor och lägg på tallriken tillsammans med potatis/morötter och en klick bea. Enjoy!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING