Ingredienser för ca 10 personer
1 st Scan lammstek med ben – ca 2.5 kg
5 morötter ca 500 g
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
5 dl köttbuljong
2 dl svarta oliver
1 kruka timjan
2 msk Maizena
1 kruka persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 120°C. om du har en mindre gryta som inte rymmer hela steken, dela den då i två delar. Skär genom leden så får du en mindre och en större stekbit. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn köttet i smör i grytan. Skala morötter lök och vitlök. Skär den gula löken i stora klyftor. Häll vin och buljong i grytan. Lägg i grönsaker, oliver och timjankvistar. Sätt lock på grytan, ställ in i nedre delen av ugnen och låt stå i 7 timmar. Ta ut grytan ur ugnen. Lyft upp lammsteken och lägg den på ett serveringsfat med smörpapper över. Lyft upp och skär morötterna i mindre bitar. Lägg över på serveringsfatet. Koka ihop buljongen utan lock tills ca 8 dl återstår. Ta upp och släng timjanstjälkarna. Red av såsen med Maizena utrört i lite vatten. Häll såsen över köttet och grönsakerna. Strö hackad persilja och flingsalt över steken. Servera med kokt potatis.