Tropisk drinkinspiration: Algonquin

av Christoffer Enquist

Algonquin: Denna försiktigt tropiska whisky martini-cocktail har sina rötter i New York och hotellet som bär samma namn som drinken. Sannolikt har den sett dagens ljus i slutet av 1920-talet eller början av efterföljande decennium. Basen var en rye whiskey men vi hottar upp klassikern med en skotte – Monkey Shoulder som är en fantastisk cocktailwhiskey. För bästa smak, arbeta med färsk ananas!

Algonquin

Whiskybas till Algonquin

Monkey Shoulder, William Grant & Sons, Skottland
artikel 85831, 700 ml, 40%, 399 kr, 91 p
Tre olika Speyside single malt ligger till grund för Monkey Shoulder, bland annat det hemlighetsfulla Kininvie som vid ytterst få tillfällen buteljerats separat. Övriga två i blenden; Glenfiddich och Balvenie. Namnet hyllar arbetarna på mältningsgolvet som vände kornet med en skyffel och förstörde leder samt utvecklade snedvridna axlar – monkey shoulder. En bourbonfatlagrad whisky med en fyllig doft med balanserad sötma och där citron, apelsin, nektarin, honung och vanilj samsas med kryddiga fattoner i en fint fruktigt och mogen stil. I gommen biter sig doftinslagen fast med utvecklad kryddighet samt behaglig fruktighet och strukturen andas elegans. Avslutar med ett torrt anslag vilket förhöjer helhetsintrycket.

Monkey Shoulder hittar du på Systembolaget HÄR

Läs gärna vår specialtidning om Monkey Shoulder här

Så mixar du en Algonquin

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här