Hem Amerikanska pannkakor med rom- och apelsinkaramelliserade fikon

Amerikanska pannkakor med rom- och apelsinkaramelliserade fikon

av Christoffer Enquist

Färska fikon är inte bara en vitamin- och mineralbomb, de är galet goda också. Här får de arbeta tillsammans med kanel, kardemumma och vanilj samt apelsinskivor när de puttrar i Diplomáticos Mantuano och rörsocker. Tjusningen med rommen är dess nertonade sötma vilket gör att vi också kan hålla igen med rörsockret och få en dessert som upplevs fräsch. Mantuano är givetvis också i våra glas när de karamelliserade fikonen serveras med amerikanska pannkakor.

Recept – 4 personer

Ingredienser – amerikanska pannkakor, ca 10 st.

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Diplomático Mantuano, Venezuela

art.nr. 389, 700 ml, 40%, 299 kr, 91 p
Charmig, flirtig, attraktiv och med dessertetsade toner av vanilj, choklad, kanel, fudge och snyggt nyanserade toner från muscovadosocker. Det låter måhända som en fluffig, underbar bakelsebagatell, men det är så mycket mer än så, för i allt det här finns en elegant finstämd skapelse med lager, substans och målinriktning. Det handlar således inte om tomma kalorier, här finns en stram fatskärpa, här finns ett väl placerat kryddgrepp och en vital energi, vilket främst visar sig i det ”vuxna” avslutets vindar med humidorboende cigarrtobak och snyggt utdragen kryddighet, för att inte nämna den maritimt violblommande lakritssmekningen. Det attraktiva, opulenta och omedelbara har komplexitet, nyans och balans. Det är just det som gör detta till vad det är: en sjusärdeles rom!

Matchningen
Kryddorna i rätten, apelsinen, den nertonade sötman, den lilla syrligheten i färska fikon som puttrat i rom, ja det är verkligen som upplagt för att Mantuano ska falla pladask för inviten från vår dessert. Här handlar allt om harmoni, balans och gemensamma nämnare, något det finns gott om i denna matchning.