Bakad brie med valnötter, lönnsirap, fikon och rom

av Christoffer Enquist

Bakad brie: Enkelhet är ibland nyckeln till det goda, och det är precis det som vi tagit tillvara på i denna gudomliga ostefterrätt som du laga mer enkla medel, men som levererar stor smak. I glaset häller vi upp en romnyhet där vi tar fasta på inslagen av lönnsirap i Barceló Imperial Maple Cask.

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Drycken till

Barceló Imperial Maple Cask, 40%

Nr 84337 (700 ml) 529 kr, 92
Med sitt destillat blend från båda pannorna eftersträvar huset ett elegantare uttryck men samtidigt en robust, fruktig kryddighet. Det kan vi nog vidimera att man lyckats med. Det finns även rostade toner, nöt och vaniljnoter från bourbonfaten medan lönnträfaten ger en mer orientalisk kryddighet i fruktighetens noter. Dadlar, fikon, kanelbakade äpplen, choklad, apelsin och karamelliserade körsbär utgör en samspelt bas. Maritimt präglade tobaksblad och lakrits synas i avslutet, som fäster länge med förtjänst. Det är en gentilt greppande rom som släpper fram en rik fruktighet.

Kombinationen
Att ost och lagrad sprit skapar en himmelsk kombination är inget nytt och det bevisas om inte annat i anrättningen här där den bakade ostens sötma och krämighet gentilt omfamnas av romen fruktrikedom, vilket förhöjs av fikonen. Vidare så skapar nötterna inte bara en välkommen kontrast i texturen, de finner också sin match i romens egenskaper, precis som den största smakbryggan – lönnsirapen – som här förenas i serveringen. Slutligen så stramas denna rika anrättning upp av romens kryddighet i kombination av saltstänket. Magiskt var ordet.

Rommen finner du på Systembolaget HÄR