Hem Bjäre kycklinglårfilé med kantarellmos, ärtor och skirat smör

Bjäre kycklinglårfilé med kantarellmos, ärtor och skirat smör

av Livets Goda

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser
700-800 gram kycklinglårfilé av bättre snitt, Bjärefågel är ett ypperligt alternativ
1,2 kilo mandelpotatis
3-4 hekto kantarell
300 gram ärtor
2 dl grädde
2 dl mjölk, 3%
100 gram smör
Salt, peppar

Så här gör du:
Skala potatisen och koka upp i saltat vatten. Rensa kantarellerna och hacka grovt. Stek upp i smör och salta och peppra. När potatisen är redo så stompa potatisen och rör ner grädde och mjölk. Håll koll på moset så att det inte är vare sig för trögt eller rinnigt. Skicka även ner en rejäl klick smör och smaka av med salt och vitpeppar. Skippa muskoten för den harmonierar inte med kantarellerna som du vänder ner när du är helt nöjd med potatismoset.

Stek upp lårfiléerna som du saltat och pepprat efter behag. Stek i smör. Se till att starta med skinnsidan så att den blir krispig. Koka upp ärtorna i lättsaltat vatten, ta bort från spisen och låt sedan stå och dra en kort stund. Smält smör försiktigt och lägg sedan upp kantarellmoset, kyckling och ärtor innan du avrundar med att ringla över det skirade smöret.

Drycken:
Kiviks Skånsk Äppelcider (7%)
Nr 1895 (275 ml), 18,90, 90 LGP


Fräscht, balanserat och välgjort med aromatiska gröna äpplen, lime, gråpäron, halm och blommor. Sötman tippar på tå bredvid en markerad syra och en finstämd beska i avslutet lämnar ett rent, torrt och gott efterspel som gör oss sugna på mer. En ren, modern och snygg tolkning av cider som gränsar till vinös. Snyggt Kiviks!

Till maten:
Kycklingen älskar cidern, inte minst tack vare det knapriga skinnet. Det fylliga och smakrika kantarellmoset likaså, särskilt med lite av det skirade smöret därtill för cidern har förmågan att skära genom fettet och fräscha upp. Men bäst av allt blir det när man får med sig några ärtor också på gaffeln för grönskan i dessa får cidern att lyfta och bjuda på än mer nyanser. Helsvenskt, helgott!