Bläckfisksallad med svartris

av Christoffer Enquist

16 års lagring uppvisar vårt single malt-val från islay-ikonen Lagavulin men det är ingen åldersherre med krämpor utan vi har en whisky med vitalt uttryck där komplexitet möter vitalitet och spänst. För att fånga upp den maritima känslan tar vi hjälp av det asiatiska köket och serverar en förrätt bestående av en lätt kryddig bläckfisksallad (Chuka Ika sansai) med wakamealger, koriander, tärnad kålrabbi och ett svart ris. Kombinationen är inget annat än himmelsk.

Recept – 4 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Whisky

Lagavulin 16 Years Old, Islay, Skottland

artikel 400, 700 ml, 43%, 879 kr, 95 p
När Lagavulin 16 YO visades upp för omvärlden för första gången under tidigt 90-tal, var den tänkt som en limiterad lansering. Whiskykonsumenternas stora kärlek till drycken ändrade på de tänkta planerna och det blev därmed en fast produkt i Lagavulins core-range. Idag är whiskyn en Islay-klassiker och en sådan som fått en mer vinös karaktär och sublimt utvecklad rökighet med mer cigarrpuffad tobak än tjära. En sansad styrka ger en elegant rundning i den fatkryddade och mogna fruktighetens äpplen, citrus med oranga slingor, körsbär och sultanrussin. Snyggt spel mellan maritim lakritssälta och vanilj och fudge-karameliserad sötma, som sätter pusselbitarna på rätt plats. En klassiker som utvecklat en än mer sofistikerad hållning än när det begav sig.

Matchningen
Samspelet mellan Lagavulin och serveringen är en uppvisning i komplexitet, balans och smakexplosioner som visar hur väl single malt kan göra sig till mat. Rätten lockar fram maltsötman från den annars helt torra whiskyn och Lagavulin i sin tur lyfter rättens maritima anslag. En elegant och ytterst högklassig kombination.