Hem Boulevardier

Boulevardier

av Christoffer Enquist

Den kan på pappret tyckas stark givet ingredienserna, men faktum är att istärningarna späder ut och skapar en fantastisk balans mellan whisky, vermouth och campari. Men visst, det saknas inte attityd i Boulevardier. Som bas använder vi den seriösa blenden Monkey shoulder som med sin bourbonfatlagring ger drinken den rätta kryddigheten.

Whiskybas

Monkey Shoulder, William Grant & Sons, Skottland

artikel 85831, 700 ml, 40%, 399 kr, 91 p
Tre olika Speyside single malt ligger till grund för Monkey Shoulder, bland annat det hemlighetsfulla Kininvie som vid ytterst få tillfällen buteljerats separat. Övriga två i blenden; Glenfiddich och Balvenie. Namnet hyllar arbetarna på mältningsgolvet som vände kornet med en skyffel och förstörde leder samt utvecklade snedvridna axlar – monkey shoulder. En bourbonfatlagrad whisky med en fyllig doft med balanserad sötma och där citron, apelsin, nektarin, honung och vanilj samsas med kryddiga fattoner i en fint fruktigt och mogen stil. I gommen biter sig doftinslagen fast med utvecklad kryddighet samt behaglig fruktighet och strukturen andas elegans. Avslutar med ett torrt anslag vilket förhöjer helhetsintrycket.

Så mixar du en Boulevardier

 4,5 cl Monkey Shoulder
3 cl söt röd vermouth
3 cl Campari
Apelsinzest

Blanda whisky, vermouth och campari i ett mixglas. Tillsätt istärning och rör runt. När du är nöjd med utspädningen så häller du upp i ett cocktailglas och garnerar med apelsinskal. Huruvida det ska vara en istärning i den upphällda cocktailen eller inte får din egen preferens avgöra. Det vill säga, hur fort dricker du upp?

Vill du ha mer inspiration av liknande slag? Se gärna vår Drinkspecial HÄR >>