Caccio e Pepe

av Christoffer Enquist

Caccio e Pepe: Italienarnas skicklighet och förkärlek för att använda få men utmärkta ingredienser framträder tydligt i denna klassiker, som fortsatt behåller sin popularitet även utanför Italiens gränser. Fokus ligger på svartpeppar och ost, men för att skapa en riktigt bra version av denna romerska klassiker använder vi även förstklassig pasta, olivolja och havssalt. Till detta serveras en utsökt dryck i form av Pio Cesare´s Langhe Nebbiolo

Caccio e Pepe

Caccio e Pepe till italiensk törstsläckare

Cacio e Pepe för 4 personer 

Ingredienser

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2020
Piemonte, Italien, nr. 7306 (750 ml, 14,5%) 219 kr, 91 p
Som alltid med detta klassiska hus så får vi ett tidlöst uttryck av nebbiolo, som i årgången direkt bjuder upp till dans. Stiltypiska attribut som nypon, rosor, körsbär, tobak och tjärpastill fångar våra sinnen i gom och som vanligt är det strukturellt transparent med precision och balans som honnörsord. Tanninerna är mogna och snyggt markerade, och den lätt apelsinpenslade syran lyfter vinet en extra dimension. Det är en törstsläckare av rang likväl som en ny, mycket älskvärd årgång av Pio Cesares Langhe Nebbiolo.

Kombinationen
Det är ett härligt och smakrikt svartpepparbett i rätten och den lyfter verkligen med ostsåsen. Vinet serverar vi lätt kylt och det jobbar superbt med kryddigheten och plockar fram svalkande egenskaper samtidigt som fräschören är på topp till pastaklassikern. Vinets fruktighet upplevs sötare med maten, trots att det är torrt och det är rätt häftigt att man med så få råvaror kan få fram en sådan överraskande komplex rätt och nyanserat möte med vinet.