Caesarsallad med räkor: Ingenting säger sommartid som en klassisk Caesarsallad. Ursprunget lär härstamma från en italiensk/mexikansk invandrare till USA – Caesar Cardini – den fjärde juli 1924 när han tvingades improvisera en matig sallad till gästerna på hans restaurang. Vad som är det riktiga originalreceptet låter vi vara osagt, men variationerna på salladen finns det gott om. Här gör vi vår caesar med färska räkor istället för kyckling.

Caesarsallad med räkor
Glas på bild: Sophienwald, finns hos prowine.se HÄR
Ingredienser för fyra personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Drycken till;
Château Sainte-Croix Charmeur 2023
Provence, Frankrike, nr. 93909 (750 ml, 12,5%) 159 kr, 88 p
I våra glas har vi charmören från Provence – Charmeur, toppvinet från egendomen Sainte-Croix. Som vanligt bärs ryggraden upp av grenache (50%), stöttat av cinsault (30%) och resterande del syrah. Vi har i tidigare årgångar imponerats av vinet, oavsett vilka svårigheter familjen Pélépol stött på under växtsäsongen och glädjande så har inget förändrats med aktuella årgången 2023, även om man återigen har kämpat med torka. Den sensoriska resan startar med en ungdomlig doft som dansar mellan persika, hallon och jordgubbar och antydan av röd citrus och vita blommor. I munlädret öppnar sig ytterligare den rödbäriga generositeten där smultron och rabarber lieras med dragningar från persika, vattenmelon och subtil blodgrape. En fin, skarp syra håller allt på plats in i det rena och saliverande avslutet. En medelhavsrosé från Provence av klassiskt snitt, läckert!
Kombinationen
Rosé i den provencalska andan är som gjort för att hänga med Caesarsalladen. Vinet hanterar dels sallad i sig förnämligt och det ska gudarna veta inte är det enklaste, men rosén med sin fruktighet fångar även upp sältan från ost, räkor och dressingen. En solklar vinnare i vår och sommar.
Vinet hittar man på Systembolaget HÄR