Hem Casserole med färsk chorizo, padrón & karamelliserad lök

Casserole med färsk chorizo, padrón & karamelliserad lök

av Christoffer Enquist

Spansk mat associerar vi gärna till tapas och småätandet. Till denna anrättning tar vi avstamp i smakerna vi gärna länkar med Spanien; chorizo, padrón, Fino Sherry, rökt paprikapulver och tomater av rang. Allt får gå klart i ugnen efter att ha förberetts i stekpannan och doften som denna casserole sprider i köket är ljuvlig. Tur vi har en Ribera del Duero att släcka törsten och som med sin fina syra blir en toppenmatchning med rättens syrlighet. 

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2019 Irwin & Ribera del Duero, Spanien

art.nr. 54300, 14%, 750 ml, 139 kr 87 p
Ett samarbete mellan den svenska importören och välkända kvalitetsproducenten Teófilo Reyes i Ribera del Duero har resulterat i detta svalt kryddiga och fruktdrivna vin på tinto fino. Som så ofta med Ribera del Duero så får vi här det bästa av två världar; solmogen mörk frukt men också det lite svala anslaget som hänger samman med vingårdarnas högre altitud. Här bjuds plommon, björnbär och svarta vinbär i en generös stil med kryddiga toner från faten, örtblommighet och ett lätt stenfuktigt intryck. Smaken är åt det fylligare hållet, rik i sin bärfruktighet men också med strama, markerade tanniner och pigg syra som ger vinet struktur. Faten finns i smaken men är mer nertonade och avslutet är fräscht med fin längd.

Matchningen
Den här rätten har två aktörer som bara längtar efter att få träffas och samspela. Vinets pigga syra som är typiskt för höghöjdsregioner och rättens dito och som kommer från tomaterna, sherryvinägern och finon. Mötet är suveränt, vinets frukt accelererar och med de lite kryddheta korvarna och den karamelliserade löken så lyfter smakerna i Irwin. Spanien i ett nötskal.

Vinet finner man här på Systembolaget >>