Hem Chili con carne på riktigt

Chili con carne på riktigt

av Livets Goda

 

Det här behöver du till sex personer

Ingredienser

 

1 kg högrev
1 burk svarta bönor eller kidneybönor
3 gula lökar
3 msk spiskummin
vitlöksklyftor, 3-4 stycken
3 torkade chili, någon till om du vill ha mer krydda
1-2 msk fänkålsfrön
färsk koriander, en kruka
2 burkar tomater
3-4 röda paprika
buljong
olja, salt, peppar, vatten

Tillbehör
krispigt ljust bröd

Gör så här
Skiva lök och vitlöksklyftor. Skär bort fettet från högrevet men släng det inte utan hacka det fint. Du ska använda det till stekningen. Dela köttet i långsmala bitar om fem-sex centimeter och salta. Skiva paprikorna men inte för tunt och låt bönorna rinna av. Har du gott om tid kan du såklart blötlägga egna i förväg.

Stek upp lök och vitlök tillsammans med all spiskummin, fänkålsfrön, de tre torkade chilisarna och en rejäl näve koriander. Efter en liten stund adderar du fettet från köttet som hjälper dig att få mer smak på grytan. Sedan ner med köttet som du bryner tills det fått fin färg. Häll över allt i en ugnssäker gryta, häll i tomaterna, paprikan samt två deciliter buljong och rör om. På med locket och lämna nu grytan i ugnen på 175 grader i minst tre timmar men helst fyra. En gång i timmen, särskilt mot slutet, kan du titta till grytan och om du behöver fylla på med lite mer buljong. Rör försiktigt i grytan och bara om du måste.

Servera med massor av färsk koriander på toppen samt bröd som kan suga upp den smakrika grytan.

Öl

Estrella Damm, Damm, Spanien
(artikel 11514, 15,90 kr, 4,6%, 88 LGP)
Chili con carne är feelgood-mat som du vill käka med bästa vännerna. Samtalet är i centrum och då passar det perfekt med en öl du kan dricka skönt kyld i stora klunkar. Förutom att vara en törstsläckare av rang så gör sig denna klassiker med kryddiga brödtoner, smörade popcorn och citrusskal perfekt till maten. Smaken är fjäderlätt med pigg kolsyra, brödiga nyanser och ett läskande torrt avslut. 

Till maten
När du känner chilihettan som kopplar ett skönt grepp om gommen, inte för starkt dock, och du tar en rejäl slurk av den citrusfräscha Estrella så känns kombon som gjord för varann. Värmen stiger i kroppen, ölet svalkar. Dessutom hanterar Estrella de komplexa smakerna strålande i och med att den aldrig tar över showen utan låter långkoket stå i centrum. Se bara till att ha en rejäl laddning hemma och en välfylld kyl för det lär gå åt några. Ibland är det där med mat och dryck inte mer komplicerat än så här!