Hem Chorizo med ljummen potatissallad

Chorizo med ljummen potatissallad

av Christoffer Enquist

Chorizo med ljummen potatissallad: Det är nästintill omöjligt att gå igenom en svensk vår och sommar utan att förtära en potatissallad eller två. Här låter vi chorizo – den kryddstarkare korven med sin smaksättning med vitlök, cayenne och paprika – sätta karaktär till en ljummen potatissallad, vilket möter en argentinsk malbec i glaset. Mötet blir till ett sommarvälkomnande i njutningens tecken.

Chorizo med ljummen potatissallad

Chorizo med ljummen potatissallad och malbec

Ingredienser (4 personer)

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Drycken till;

Achaval-Ferrer Malbec 2022
Nr 93005 (750 ml) 14,5%, 201 kr, 92p
2008 hade detta malbec vinpremiär och det fortsätter att både övertyga i sin kvalitet, och förvåna med sitt ödmjuka prisläge. Det känns inte riktigt rättvist, men tacksamt för alla som vill ha vinet. Huset köper in en mindre del av frukten från vingårdar man har full kontroll över, men merparten kommer från Achaval-Ferrer´s samtliga vingårdar i Cuyana-provinsen, från varmare och lägre lägen till de högre och svalare på över 1 100 meters höjd. Vilket präglar och sätter fruktkaraktären på vinet här: mogen och mörk med fruktsötma, men med rödsprängda, syrligt friska ridåer och lager i den väl sammanslagna legeringen av plommon, björnbär, mogna hallon, svarta körsbär röda och svarta vinbär, nyanserat ört och tobaks beseglat. Strukturellt harmonisk intensitet och energi och med sammet i de drivande tanninerna. Det är inget onaturligt att heller påstå att här även finns noter av orange citrus, kaffe och choklad, vilket även påvisar den komplexitet som råder. Kusinen hittar vi i Bordeaux. Lagring i franska ekfat till 75%, resterande del i concretes.

Kombinationen
Chorizo är en karaktärfylld korv som är rik på smak och krydda och som här livar upp vår somriga potatissallad och vilket blir som klippt och skuret i mötet med Achaval-Ferrers malbec, vars mörkfruktiga, kryddiga karaktär fullkomligt gifter sig i kombinationen. Vidare hjälper de drivande tanninerna till att skära igenom anrättningens fetma från korven och peston, samt balanserar upp rätten. Ett magiskt möte helt enkelt!