Hem Churros, chokladdipp & nektarlikt dessertvin

Churros, chokladdipp & nektarlikt dessertvin

av Livets Goda

Tillagningstid: cirka 45 minuter
Det här behöver du till 4 personer

Ingredienser Churros
1,5 deciliter vatten
1,25 dl mjöl
1 ägg
1/2 tesked salt
1 tesked socker
1 matsked smör
neutral olja
Sprits

Såsen
1 deciliter vispgrädde
100 gram choklad, hög kakaohalt (70%)
25 gram smör

Så här gör du
Börja med såsen så att du kan servera dina churros nyfriterade. Koka upp vispgrädde och bryt ner chokladen samtidigt som du vispar så att den smälter ut och inte klumpar sig. Tänk på att inte köra på för hög värme. Klicka ner smöret och rör ut. Ställ åt sidan.

Mät upp vatten, smör och socker samt salt i en kastrull och låt koka ihop. Vänd ner mjölet i omgångar och tills smeten släpper från kastrullen. Avlägsna kastrullen från värmen och knäck ner ägget. Vispa samman med hjälp av elvisp och fyll sedan din sprits med smeten. Vill du ha större sats så är det bara att dubblera ingredienserna.

Hetta upp rikligt med neutral olja i en tjockbottnad kastrull, du lär behöva cirka en halv liter. När den simmar och har temperaturen så spritsar du i churros i ungefär decimeterstorlek. Se till att de inte klistrar samman initialt och fritera cirka 45 sekunder på varje sida, eller tills du fått den gyllenbruna färgen och de är krispiga. Lägg upp på hushållspapper.

Lägg upp dina churros och strö florsocker över dem och ställ fram chokladdippen.

Vinet
2017 Nittnaus Exquisite Beerenauslese, Burgenland, Österrike
(artikel 2959, 375 ml, 94 kr, 89 LGP)
Det är lätt att älska de söta vinerna från Österrike, som Nittnaus där härligt tropiska toner möter honungsindränkta stenfrukter och där en frisk hint av citrus och apelsin förhöjer fräschören. Och så då gomkänslan, att dricka nektar men som tack vare hög syra upplevs så friskt och livgivande med tropiska drag och persikor i överflöd. Det dricks alldeles för litet av naturligt söta viner och Nittnaus är en perfekt anledning att ändra på detta!

Till maten
En frasig churros, lite krämig choklad och så en slurk av vinet. Egentligen vill du bara slänga ut gästerna och ha en stund för dig själv där med alla churros, dippen och vinet som gifter sig perfekt med varandra men då hade du gått miste om alla oh, ah och åh när dina vänner känner den perfekta kombinationen och crescendot på en härlig middag. Syran i vinet gör att du aldrig upplever desserten som tung och luftiga churros är precis vad chokladen vill ha. Särskilt det faktum att den är gräddkokt tackar vinet för!

Vinet finner man på Systembolaget här >>