Cold Brew på Shanky’s Whip

av Christoffer Enquist

Shanky’s Whip har tagit oss med storm och förutom att dricka den som den är så börjar vi nu nyfiket mixa drinkar på den irländska whiskeylikören som med sin vaniljiga och karamelliga karaktär sitter som en smäck i en iskall kaffecocktail. 

Drinkbas

Shanky’s Whip, 33%
Nr. 54177, 700 ml, 329 kr
Det är i sin Crème brûlée, vaniljkola och injusterade kaffekaramelliserade grundton både whiskeydistinkt kryddetsat och sött insmickrande. Pratar vi fruktighet så noteras äppelklubba med skal av karamelliserat socker med körsbärslager. Det bör även påpekas att Shanky´s i sin smakrikedom har ett ytterst silkigt drag i längden, vilket defacto också petar in lite strukturell finess i det hela och ger en stram slutkläm.

Så mixar du en Cold Brew
4 cl Shanky’s Whip
8 cl iskaffe
Istärning

Börja med att avgöra om du ska göra eget iskaffe eller köpa färdigt. Det är lätt att göra men kräver vissa förberedelser som att koka upp kaffe och kyla ner det. Häll upp likören i ett cocktailglas med en istärning i. Toppa med iskaffe (skaka kallt bryggt kaffe med mjölk, ett par istärningar och lite råsocker i en shaker.)

Shanky´s Whip finner man på Systembolaget HÄR