Hem Comfort Food av finaste sort – Pyttipanna

Comfort Food av finaste sort – Pyttipanna

av Christoffer Enquist

Comfort food kommer i många olika skepnader och skapelser och en klassisk pyttipanna med stekt ägg är för oss alltid tryggt och rätt. I denna anrättning har vi gjort den från scratch som sig bör, med potatis, lök och prinskorv – som ofta finns över efter julen. Och en klassisk, tysk öl på detta gör måltiden komplett.

Comfort food

Comfort food

Comfort Food Pyttipanna (4 portioner)

1 kg fast potatis
3 stora gula lökar
600 g prinskorv (du kan med fördel ta vad som finns i kylen, kött, bacon, korv)
3 msk olja
3 msk smör
salt och svartpeppar
4 ägg
1 kruka persilja

Till servering
Inlagd gurka

Gör så här:
Skala och skär potatisen i ca 1 x 1 cm stora tärningar. Skölj av och lägg i ett durkslag så att de får rinna av. Skala och hacka löken samt skär korven i ca 1 x 1 cm stora tärningar.

Stek potatisen i omgångar i olja och smör på medelhög värme tills den är mjuk och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt löken och stek några minuter tills den mjuknar. Lägg potatis och lökfräset på en tallrik. Stek korven i samma stekpanna. Blanda ner potatis- och lökfräset.

Stek äggen i lite smör. Hacka persiljan och strö över pytt i pannan.
Servera pytten med ägg och saltgurka.

Bayreuther Hell, 4,9%
Nr. 1075, 500 ml, 22:90 kr, 92p

Ett lageröl jäst på pilsnermalt, tysk lagerjäst, inhemska humlesorter och en nivå på 4,9% är alltid en bra förutsättning för att få undertecknads uppmärksamhet. Och, en öl som ”kan tas närsomhelst och passar till allt” inklusive nostalgisk törstsläckare, är ingen dålig egenskap som per automatik betyder ”blask öl”, det finns ett liv utanför den boxen, om ölen i fråga det vill säga har egenskaper som här. Luftigt fyllig, silke i drivet utan att förlora syrad krispighet, subtil sötma med snyggt syrliga pareringar av citruszest från en finstämd fruktighet. Vedugnsbakade knäckebrödigt brända toner, som liksom zesten, avger en rofylld beska och avslutet drar ut fint där krydda, beska och sötma samkör i ett stoiskt sammanhållet svepande drag. Elegant? Ja, kanske det. Om inte annat, en smakfull och mycket god öl.

Kombinationen
Ingen har väl missat Tysklands rika mat- och ölkultur, där potatis och korv är vanligt förekommande. Så det är ingen högoddsare när vi matchar denna klassiska pyttipanna med Bayreuter Hell. Ölens delikata maltighet och humlearom skär igenom anrättningens fetare drag, samtidigt som det ges en fräschör och kontrast till maten. Vi slår upp en sejdel och inmundigar lika stora klunkar och tuggor och känner oss tillfreds med stunden.

Ölen finner du på Systembolaget HÄR