Hem Confit de canard, råstekt potatis med tryffelolja samt blandade franska örter

Confit de canard, råstekt potatis med tryffelolja samt blandade franska örter

av Livets Goda


Confit de canard, råstekt potatis med tryffelolja samt blandade franska örter

Ingredienser (4 personer)
ANKA
4 anklår
Ankfett
Salt
Peppar
POTATIS
16 mandelpotatisar
Smör
1 msk äkta tryffelolja
2 msk torkade franska örter
(rosmarin, timjan, körvel
och dragon)
Salt
FÄRSKA SALLADSLÖK
4 salladslökakar

Så gör du:
ANKA
Gnid in anklåren ordentligt i salt och peppar. Låt gärna stå och dra i rumstemperatur en timme eller över natten i en g jutjärnsgryta i kylskåp. Lägg sedan anklåren i en form – inte för stor men gärna med bra djup – och täck med
ankfett. Baka i ugnen under minst tre timmar på 125 grader. Ös på med ankfett två ggr i timmen. Ställ sedan åt sidan.

RÅSTEKT POTATIS
Tärna potatisen i ca 1 cm stora bitar. Stek i smör på låg värme med örterna tills potatisen är genomstekt och har fått en fin färg. Bland ner tryffeloljan och smaka av med salt.

SALLADSLÖK
Skiva löken i tunna skivor från blasten och neråt och lägg med någon minut när du steker potatisen.

SERVERING
Servera ett anklår per person på tallriken och lägg potatisen runt omkring. Ankan i sig är så saftig att du ej behöver någon sås. Dekorera fint med den tunna löken.

Vinet till:
2009 Château de Rochemorin Rouge (nr 71175, 750 ml, 179 kr)
En värdig vardagsbordeaux som bjuder på lätt rostade fat, svarta vinbär, björnbär, ceder och ett uns kaffe i fin harmoni och fräschör. Det är ett rent och elegant hållet vin med mer silkig finess än muskelkraft som kommer till sin fulla prakt med en lätt, rustikt elegant rätt som här. Ankan tillsammans med den örtkryddade, råstekta potatisen och färska salladslöken bjuder på smakrika dimensioner, och vinet i sin tur spelar följsamt med utan att tappa sin identitet eller hållning. En strålande god rätt som alla kan laga, tillsammans med ett vin alla kan köpa skapar denna perfekta kombination som passar för såväl vardag som fest.