Hem Curryfräst hel oxfilé, bakad rödlök, polkabeta, tomat & stekt fänkål

Curryfräst hel oxfilé, bakad rödlök, polkabeta, tomat & stekt fänkål

av Christoffer Enquist

Curry är en fantastisk kryddsättning till kött och rött, inte minst då när vinerna ännu har det ungdomliga uttrycket. Här rullar vi en oxfilé i bit i curry och havssalt, steker upp och låter sedan gå färdigt i ugnen till 56 C. Bakad rödlök, stekta fänkålsskivor och en bakad polkabeta till det samt lite uppfräst tomathack blir till den perfekta serveringen med Giacomo Grimaldis Barolo Piccole Vigne i den charmanta 2017-årgången.

Recept – 6 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2017 Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne, Piemonte, Italien

artikel 53008, 750 ml, 14,5%, 251 kr, 91 p
Här får vi en klassisk Barolo med läckert solvarm nyponfrukt, körsbär, viol, torkad örtbukett med salvia i spetsen, tobak, diskret ek och viss undervegetation. Det är öppet, inbjudande och med flirtfaktorn rejält uppvriden. Precis samma känsla framkallar vinet i gommen med transparent körsbärshintad karaktär, violpastill, nypon och ett stänk bittermandel; allt svarvat i en smeksam stil där tanninerna gör sin stämma hörd, det är ju ändå nebbiolo vi pratar om, men de är aldrig dominanta utan snyggt mogna och snudd på sandiga. Frukten har en charmant mognadssötma, syran agerar ryggrad och säkerställer fräschören och det följer med hela vägen till det kvardröjande avslutet som har en hint av blodcitrus i sig. Piccole Vigne är inget annat än ett givet köp i årgång 2017.

Matchningen
Det är något alldeles speciellt med curry och oxfilé, inte minst då det serveras källarsval lite yngre Barolo därtill. När det sedan finns fänkål, lök, tomat och polkabetor som tillbehör, ja då har vårt vinval autostrada till njutningscentrat. Men bara för säkerhets skull så hyvlar vi lite parmesanost över…