Hem Doppade Jordgubbar & ikonisk cognac

Doppade Jordgubbar & ikonisk cognac

av Christoffer Enquist

Doppade Jordgubbar: Sommaren är här och med den de svenska jordgubbarna. Fönstret är förtvivlat kort så passa på att njuta av bären i alla dess former. Här doppar vi svenska ’gubbar’ i mörk och vit choklad och serverar till en ikonisk cognac som älskar smakkombinationen.

Doppade Jordgubbar

Jordgubbar & ikonisk cognac

Doppade Jordgubbar – Så gör du

12 färska jordgubbar, gärna lite större
100 gram mörk choklad, gärna med cirka 60% kakaohalt
50 gram vit choklad

Skölj jordgubbarna och torka av. Smält först den mörka chokladen. Doppa jordgubbarna i denna men spar lite av toppen på gubben för färgeffekten. Låt ligga kallt i kylen så chokladen stelnar. Smält sedan den vita chokladen och ringla med en sked över den mörka för fint mönster. Kyl igen innan servering.

Drinkbas
Rémy Martin VSOP, Cognac, Frankrike
Art.nr. 172, 700 ml, 40%, 589 kr, 95 p
Slank, elegant och fyllig i sin stramt silkiga struktur. Ja, det är onekligen Rémy Martins signum och det uppvisas en lätt körsbärshintad fruktighet med undertoner av vaniljkrydda, mandel och valnöt samt en mörkchokladig nyans med apelsinzest. Allt inlindat i en vansinnigt snygg fathantering. Smaken smeker med nyanserad sötma, citrus- och apelsinpigga inslag, nötig kryddighet och ett sammelsurium av intryck i det långa, superfräscha avslutet. Klassisk flaska, klassiskt innehåll!

Matchningen
Cognac och röda bär är en ytterst passande kombination och nu när vi har de första svenska jordgubbarna här så känns det naturligt att matcha dessa med Rémy Martins VSOP. Inte minst chokladen blir då smakbryggan mellan dryck och bär.