Hem Dragondoftande fänkålspuré och knaperstekt kyckling

Dragondoftande fänkålspuré och knaperstekt kyckling

av Christoffer Enquist

Dragondoftande fänkålspuré: Dragonen i den här fänkålspurén gör nästan att det blir som en remix på klassisk bearnaisesås, om än mycket elegantare. Krispig kyckling och favoritchampagne från Palmer & Co i glasen gör den här rätten till något väldigt speciellt. Prova du med…

Dragondoftande fänkålspuré

Dragondoftande fänkålspuré

Dragondoftande fänkålspuré – Ingredienser 4 personer

Dragondoftande fänkålspuré
4 stora fänkålsknölar
1 mellanstor potatis
2 vitlöksklyftor
1 liter kycklingbuljong
0,5 liter (475 ml) mjölk
3 msk mascarponeost
1 tsk salt
1/4 tsk nymalen svartpeppar
2 msk hackade färska myntablad
1/2 dl hackad dragon, fryst

Kyckling
700 gram lårkycklingfilé med Skinn

Tillbehör
2 polkabetor
1 broccolihuvud

Dekoration
Vit- och rosépeppar över tallriken

Så här gör du

DRAGONDOFTANDE FÄNKÅLSPURÉ
Trimma fänkålsknölarna från deras stjälkar och roten i botten. Halvera fänkålen längs med och skiva varje halva ytterligare så att du har fyra delar. Skala potatisen, halvera den och skiva tunt. Lägg fänkål, potatis, vitlök, kycklingbuljong och mjölk i en stor kastrull över medelhög värme. Om det behövs, tillsätt tillräckligt med vatten för att precis täcka fänkålen. Koka upp blandningen och fortsätt koka tills fänkålen och potatisen är mjuka, cirka 30 minuter. Sila sedan bort vätskan och placera massan i en matberedare och mixa till puré. Tillsätt mascarponeost, salt och peppar. Blanda väl. Tillsätt mynta och mixa tills det precis blandas. Tillsätt mer salt och peppar efter smak.

KYCKLING
Salta och peppra kycklingen och stek den i smör på skinnsidan tills den är krispig. Vänd på kyckling och slå på buljongen. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att kycklingen får puttra klart, ca 10 minuter.

TILLBEHÖR
Putsa betorna och skär dom och broccolin i mindre bitar. Stek i smör till de fått en fin färg.

Palmer Blanc de Blancs 2017
Nr 7553, 429 KR, 90 P
Årgångschardonnay i riktigt fin form bjuds det med 2017 där druvan visar upp vitblommiga inslag varvat med brödbakstoner, grön mandel, citrusfrukter och en mixa av gröna och gula äpplen. Trots sin ungdomliga framtoning är det redan idag fint djup i doften och det intrycket tar vi med oss till smaken där en krämig mousse med frisk syra backandes upp lotsar fram det piggt stenfruktiga. Viss nötighet likaså och zestig citrus i avslutet som är skönt kvardröjande. Som så ofta är fallet med Palmer – pålitligt och riktigt bra för ytterst rimlig peng. Och till den som gillar att lagra; här finns stoppning för några års utveckling

Kombinationen
Fänkål med sina lakrits/anissmaker är en fantastisk brygga till vin. Här samsas den med knaperstekt kyckling och de tillsammans flirtar mycket elegant med Palmer som med sin rikedom och nötiga fäste är mycket förtjust i situationen. Betorna fångar upp chardonnayfrukten precis som vi vill ha det.