Drink: Rob Roy

av Christoffer Enquist

Dags för en klassiker. Rob Roy är mer eller mindre släkt med Manhattan men där den senare använder sig av bourbon eller rye whiskey så står Rob Roy på skotsk grund. Cocktailen skapades i slutet av 1800-talet av en bartender vid Waldorf Astoria på Manhattan och fick sitt namn efter operettpremiären som då precis ägt rum i New York. Föreställningen baserades vagt på den skotska hjälten Rob Roy MacGregor. Till denna förnämliga cocktail väljer vi den eleganta 12-åringen från Aberlour.

Drinkbas

Aberlour 12 YO Double Cask Matured

art.nr. 529, 700 ml, 40%, 419 kronor, 92 p
Aberlours dubbelfatlagrade 12-åring slingar sig fram smidigt som en ål i vattnet. Oerhört gracil och elegant lägger den sig till rätta i gom med komplexitet i den körsbärs- och apelsinkramandes fruktigheten. Ljus choklad och vaniljkaramelliserad sötma följer med fingertoppskänsla och vinösa tanniner lägger en silkig edge strukturellt med en frodig krydda i avslutets bett, där även så tobakspuffar och läder synar smaklökarna. En mycket elegant och sober whisky.

Så mixar du en Rob Roy

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här