Hem En klassiker; Toast Skagen & champagne

En klassiker; Toast Skagen & champagne

av Christoffer Enquist

Desto kallare det blir i haven desto bättre blir räkorna. Med andra ord; det är egentligen under vinterhalvåret som Toast Skagen borde vara som mest självklar. Det här är en klassiker som aldrig går ur tiden eller känns fel men vars förträfflighet vi ibland behöver bli påminda om. Vår variant håller sig rätt nära Tore Wretmans original och skippar därmed löken men toppar mackan med stenbitsrom för vi vill ju dricka champagne till, närmare bestämt Alfred Gratien.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Alfred Gratien Brut Classique, Champagne, Frankrike

artikel 79752, 439 kr, 90 p
Den buteljering som just nu säljs på Systembolaget är degorgerad i juli 2021 och bjuder på husets fina kombination av mognad och ungdomlig energi. All champagne hos Alfred Gratien vinifieras i 228-liters ekfat vilket skänker en extra komplexitet och fyllighet till slutblenderna. Även den malolaktiska omvandlingen undviks vilket ger mer markerad syra. I denna Brut ingår samtliga tre klassiska duvor med chardonnay i förarsätet och det är ett vin med vissa mognadstoner där brioche kikar fram tillsammans med mandel, svagt fatkryddiga oxidativa toner, guläpplig stramhet och citrus. I smaken noteras den skarpare syran som följer med undvikandet av den malolaktiska processen utan att vinet för den sakens skull förlorar sin fina kryddiga stenfruktscharm och harmoniska mousse. Extra plus för längden i eftersmaken.

Matchningen
Gratien har en härlig fräschör i sin champagne och det matchar denna anrättning perfekt där den lilla citrustouchen i Skagenröran fångas upp av vinets syra. Dessutom skär dryckens fina syra genom majonnäsen vilket blott förhöjer det aptitretande i denna klassiska kombination.