Rött till kött får man lära sig tidigt men tillagningssätt och tillbehör är kanske än viktigare att ha i åtanke när vinvalet görs. Här fixar vi till en tidlös klassiker i form av entrecote som får sällskap av bakad potatis med ört- och vitlökssmör, grillad citron & ungsrostad tomat. Till det en ungdomlig Barolo från toppläget Bussia och den strålande 2016-årgången, Enzo Bartoli Barolo Bussia.
Recept
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Vin
2016 Enzo Bartoli Barolo Bussia, MGM S.r.l., Piemonte, Italien
art.nr. 77350, 750 ml, 14%, 299 kr, 88 p
Rena ungdomen i såväl doft som smak men visst går det att redan nu hitta välkända markörer såsom torkade rosor, nypon och körsbär samtidigt som det finns en nyans av höstlöv och tjära. Bittermandel och rostade ekfatnyanser kompletterar doftintrycket och i munnen finner vi ett vin med mognad i bärfrukten, markerade nebbiolotanniner, karamelliserade körsbär, fatkaraktär, rökigt te och tjära. Pigg fruktsyra bekräftar årgångens fräschör och vinet visar upp ett långt kryddigt avslut.
Matchning
Nebbiolodruvans markerade tanniner vet vi slipas ner när det serveras kött och särskilt fint blir det till entrecote där vitlöks- och örtsmöret harmonierar ypperligt med vinet som får ytterligare smakdimensioner när den grillade citronen pressas över. Löken lockar fram vinets mogna fruktighet och en grillad/ugsnrostad tomat och piemontesiskt, ja det går aldrig fel.