Hem Färsk chorizo, rostad vitlök, kikärtor, thaibasilika, tomater & parmesan

Färsk chorizo, rostad vitlök, kikärtor, thaibasilika, tomater & parmesan

av Christoffer Enquist

Att matcha amarone till mat är inte svårt alls, särskilt inte de bättre och mer kraftfulla buteljeringarna som Zenatos Amarone della Valpolicella Classico. Tricket är såklart mycket smaker men också instick som får vinets attribut att vakna till liv. Som parmesanost, örter, kryddor…ja mycket intryck helt enkelt.   

Recept

Den här rätten ställer vi gärna fram som en förrätt för gästerna att plocka från men kan såklart även drygas ut till en huvudrätt.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2017 Zenato Amarone della Valpolicella Classico, Italien

artikel 32145, 750 ml, 16,5%, 399 kr, 93 p
En ny årgång har gjort sin entré för denna klassiskt stöpta amarone som aldrig gör en besviken. 2017 är stöpt i en varmare stil som följer växtsäsongens premisser och det har resulterat i ett vin med stor koncentration, intensitet och omfamnande frukt. Doften visar upp lavendel- och rosendoftande nyanser som ackompanjeras av tobaksfuktigt kryddiga toner där sandelträ, kakao, torkade frukter, plommon, körsbär, svarta vinbär och balsamiska inslag kompletterar. Smaken visar sin kraft omgående när vinet äntrar munnen och det är power med tanniner och en imponerande intensitet som etsar sig fast i gommen. Torkade frukter, tobak och fuktigt trä, mörkbäriga toner, svag rondör och fin avslutande bitterhet/beska. Och precis som vi så ofta noterar i Zenatos bättre viner finns det en diskret citrusnyans i bakgrunden som förstärker fräschören. Detta är en riktig amarone och ingen halvmesyr.

Matchningen
Chorizon må komma med iberiskt ursprung och thaibasilikan skvallrar om sitt, men faktum är att smakerna tillsammans med amaronen känns så genuint italienska och vi får till den ena smakbryggan efter den andra mellan mat och vin. Bäst är kombinationen om du låter vinet hålla en temperatur kring 15 C.