Hem Forloren Hare

Forloren Hare

av Christoffer Enquist

Denna danska klassiker innehåller ingen hare utan vi har att göra med en klassisk köttfärslimpa täckt med bacon och i mitten fylld med äpplen och katrinplommon. Limpan bakas i ugn omgärdad av mjölk som sedan blir till en ljuvlig sås. Till denna oerhört värmande feelgood-rätt serveras inlagda gurkor, äppelstekt rödkål, brun sås och såklart potatis. Bouchards premier cru Savigny-lès-Beaune Les Lavières ackompanjerar förtjänstfullt. 

Recept – serverar 6 personer

Forloren Hare

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2020 Savigny-lès-Beaune Les Lavières, Bouchard Père & Fils, Bourgogne, Frankrike

artikel 2594, 329 kr, 91 p
Bouchard Père et Fils premier cru Savigny-lés-Beaune Les Lavières är litet av ett Bourgognefynd på Systembolaget. 2020 är en värdig uppföljare till den fina 2019 och fortsätter på den inslagna kvalitetsbanan med tilltalande skogbäriga toner av företrädesvis mörka hallon, uppbackat av körsbär, rosenblom och undervegetation, allt inlindat i en mogen men skärpt känsla där faten backar upp med kryddigt anslag. Smaken är energiskt ungdomlig men redan harmonisk, tanninerna är precis lagom i dosering för att skänka textur och syran lierar sig snyggt med det rödbäriga. Det finns en fin intensitet i vinet, mer kraft än 2019 och det gör att faten integreras än mer. Mycket “pinosity” för slanten här.

Matchningen
Här har vi en rätt som bara ropar efter en pinot noir och vem är vi att inte hörsamma? Köttfärslimpan med baconet på toppen och den gräddiga såsen kräver något som arbetar genom det feta och rödkålens syrlighet lockar fram det fruktiga i vinet. Det här hade envar dansk gett tumme upp till.