Friterad brie, smörstekta Ingrid Marie och äppelkompott

av Christoffer Enquist

Visste du att det går åt ungefär 18 kilo äpplen för att producera en flaska calvados och att det arbetas med en delikat balans mellan söta, bittra och syrliga äpplen för att få den rätta känslan? Calvados är lite av en bortglömd avec men som det glädjande nog åter börjar visas intresse för. Det är inte cognac, inte armagnac, inte grappa utan just det faktum att råvaran är äpplen och päron som blivit till cider och sedan destillerats och lagrats i fat under många år ger oss en rätt unik produkt. Och en spritsort som är förnämlig till ost, inte minst ostar som kommer från områden där det inte produceras vin. Ja, vi tänker på brie och camembert och för att hylla en klassiker som gör sig lysande till en calvados med ålder så har vi tagit fram receptet till den friterade brieosten och som vi serverar med svenska Ingrid Marie. I våra glas, Boulards XO Pays d’Auge!

Recept

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här