Hem Gemsalladsblad fyllda med burrata, citronskal & olivolja

Gemsalladsblad fyllda med burrata, citronskal & olivolja

av Christoffer Enquist

Gemsalladsblad och Palmer: Palmer & Co hör till de mest stabila och pålitliga champagnerna i, om uttrycket tillåts, budgetsegmentet. Brut Reserve imponerar verkligen och passar utmärkt som välkomstdrink, varför inte tillsammans med en snabbt ihop svängd aptitretare i form av krispiga gemsalladsblad med burrata, citronzest, olivolja samt svartpeppar.

Gemsalladsblad

Gemsalladsblad och superstabila Palmer & Co

Gemsalladsblad och superstabila Palmer & Co – Recept – 8 blad

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Champagne
Palmer & Co Brut Reserve, Champagne, Frankrike
Nr. 7372, 349 kr, 90 p
Den första sniffen avslöjar omedelbart två saker; att chardonnaydosen dominerar i blenden samt att mängden reservvin är noterbar. En klick på baksidans qr-kod avslöjar också att det rör sig om 57 procent chardonnay, 22 pinot noir och 21 pinot meunier. Anmärkningsvärda 40 procent av vinets blend utgörs av reservviner. Stor, uttrycksfull doft med grillad citron, rostade mandlar, vaxiga inslag, smörig brioche, kaksmulor och gul stenfrukt möter upp och vi noterar då även reservvinernas influens på doftspektrumet. Smaken är skärpt och stramar åt fint med följsam och försiktig mousse, citrus och kalkig mineralitet samt stenfruktig skalbeska och ett stänk av nötiga toner. En riktigt fin buteljering av Palmers Brut Reserve som lagts ner i källaren april 2018 och degorgerats i mars 2022.

Matchningen
Läckert tillsammans med den krämiga burratan som champagne skär genom. Det rivna citronskalet blir till en gemensam nämnare och salladen har en fin crunch utan beska vilket uppskattas av vinet.